Blog o whisky, winie i innych alkoholach prowadzony przez specjalistów Whisky and Wine Place

11 maja 2011

Glenlossie 10 43% – F&F

Barwa: miód gryczany, ciemny miód gryczany Zapach: : bez wody: lekki i średni alkohol, bardzo mocno wytrawna, olejki, dominacja wytrawności – traw, ziół, odrobina miodu, może skórki z cytrusów : z wodą: nie ma już tej ostrości, ale cały czas ta wytrawność, coraz więcej słodyczy – karmelu, sherry, miodu Smak: […]
23 kwietnia 2011

Ardbeg 10 – 46% OB

Barwa: bardzo jasna, momentami wręcz biała Zapach: : bez wody: nie ma nic z alkoholu, sporo soli morskiej, ostro inhaluje, odrobina medyczności, sporo torfu i ostrego jęczmienia, w tle coś ze słodyczy : z wodą: inhaluje nos, dominuje wytrawność, ale nie jakaś bardzo ostra, morze, sól, coś z medyczności, lekkie […]
20 kwietnia 2011

Piąty smak – umami

Jeszcze do niedawna twierdzono, że występują tylko cztery podstawowe smaki, słodki, słony, kwaśny oraz gorzki. Każda ze stref języka odpowiadała za inne doznania, dlatego tak ważne było i niezmiennie jest, rozlewanie trunku po całych ustach. Co ciekawe na środku języka nic nie czujemy. Kubki smakowe umieszczone są nie tylko na […]
2 kwietnia 2011

Old Pulteney 17 YO

Barwa: ciemne i bardzo ciemne złoto Zapach: : bez wody: średni i mocny alkohol, bardzo dużo słodyczy, takiej owocowej, egzotycznej – marakuja, mango, pieczone jabłko lekki słód i lekki miód, suszone morele i figi, coś z czekolady : z wodą: uciekł alkohol, dużo przyjemniejsza, mniej słodyczy egzotycznej, mango, brzoskwinia, owoce […]
28 marca 2011

Balblair 16 lat 40% – oficjalna edycja

Barwa: bardzo ciemna, lekki miód gryczany Zapach: : bez wody: średni alkohol, wytrawne nuty – głównie zioła, leciutkie kwiaty, mało słodyczy – leciutkie rodzynki, morele, cytrusy zmieszane z lekką słodyczą, wanilia, ciasto, trociny, drewno : z wodą: ginie całkowicie alkohol, zioła, kwiaty, dalej wytrawne nuty, coś lekko z orzechów, trochę […]
10 marca 2011

Dalwhinnie 15 lat 43%

Barwa: złota przechodząca w ciemniejsze odcienie, nawet w miód gryczany Zapach: : bez wody: średnia ilość alkoholu, bardzo dużo suszonych kwiatów, wrzosy, łąka wypalona przez słońce, zioła, wanilia, jest troszkę słodyczy – miodu, sherry, ale łączą się one z wytrawnymi zapachami : z wodą: pojawia się coś z torfu, kwiaty, […]
8 marca 2011

Ardmore 1990-2004 43% G&M

Barwa: jasne złota Zapach: : bez wody: lekki alkohol, coś z oleju, dużo gruszki, sporo torfu, coś z wytrawnych tonów – cytrusy, bardzo mało słodkich aromatów, świeże drewno i na koniec wanilia. : z wodą: jest cały czas gruszka, więcej słodu, gdzieś pojawia się miód i wanilia, trochę więcej ostro […]
18 lutego 2011

Najstarsza whisky świata

Whisky najczęściej sprzedawana jest w wersjach oficjalnych przez samych producentów. Innymi słowy np. gorzelnia Ardbeg produkuje whisky, butelkuje ją i sprzedaje pod swoim znakiem firmowym. Niektóre destylarnie decydują się również sprzedawać swój produkt niezależnym rozlewnikom. Te firmy często przechowują takie whisky przez wiele lat aż do momentu sprzedaży. Jeden z […]
17 lutego 2011

Aberfeldy 43%

Barwa: złoto, przechodzące w lekkie ciemniejsze odcienie Zapach: : bez wody: sporo alkoholu, ostra, lekkie toffi i odrobina wanilii, dużo olejków, ostra skóra, dużo tytoniu : z wodą: bardzo się zmieniła, coś z ziół, owoców, skórka brzoskwini, lekki słód, jabłka pieczone, gruszka, bardzo przyjemne i ciepłe aromaty Smak: : bez […]
3 lutego 2011

Rozbudowa destylarni i …

W ciągu ostatnich lat obserwujemy ogromny wzrost zainteresowania whisky na świecie. Jednym z najszybciej rozwijających się gatunków są szkockie trunki. Najczęściej w związku z rosnącym zapotrzebowaniem zwiększane są powierzchnie magazynów lub dokupowane są nowe alembiki, które pozwalają uzyskiwać większe ilość świeżego spirytusu. Mocy produkcyjnych nie da się w większość zakładów […]

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close