Wino miesiąca:
Finca La Emperatriz Crianza
Wyborna Rioja od dobrego producenta. Hiszpańska klasyka, 95% Tempranillo wzbogacone odrobiną Garnachy i białej Viury. Leżakowało tylko w 225 litrowych barriques, 80% z dębu amerykańskiego i 20% z francuskiego. Połyskliwa barwa w kolorze wiśni, aromaty czarnej porzeczki, przypraw korzennych, beczki, nuty brzoskwini. W ustach jedwabiste, pełne, bardzo owocowe. Łatwo pijalne, a jednocześnie złożone. Świetna Rioja bez nadmiaru „beczki”.
Whisky miesiąca:
Aberlour 12 YO
Aberlour to wyjątkowa whisky z regionu Speyside, której destylaty leżakowały w dwóch rodzajach beczek – po sherry i bourbonie. W obu przez pełne 12 lat, gdyż część whisky cały ten okres spędziła w jednym, część w drugim rodzaju beczek, po czym zostały połączone w optymalnych proporcjach. Efekt – Whisky pełna, dobrze zbudowana, o aromatach korzennych (cynamon, gałka muszkatołowa), wanilii, toffi, jabłek, oraz wyczuwalna nuta dębu. Czuć delikatny wpływ beczek po sherry.
Lepsza cena:
Emiliana Reserva Riesling
Zaskakująco udany Riesling z nieoczywistego dla tego szczepu kraju, jakim jest Chile. W dużej mierze za sprawą położenia winnicy, jednym z najbardziej wysuniętych na południe kraju regionów, dolinie Bio-Bio. Cytrusy, typowe dla szczepu nuty nafty, kwiaty, wszystko zwieńczone żywą kwasowością, oraz idealnie ją dopełniającym cukrem resztkowym – 11 g/litr daje nam wino półwytrawne, wszechstronne w kuchni, świetne jako aperitif w gorące dni.