O winie bez zadęcia

20/04/2018 przez Piotr Kołodziejczak Brak komentarzy »

Kilka słów o temperaturze wina

Piotr Kołodziejczak

Czy byliście kiedyś na wakacjach w idealnym 5-gwiazdkowym hotelu z doskonałym widokiem na morze i… niedziałającą klimatyzacją? Niby wszystko gra, poza tym jednym detalem, który nie pozwala spać w nocy, psuje nastrój i wspomnienia. Podobnie będzie, jeśli na urodzinach żony w upalny lipcowy wieczór podacie gościom nieschłodzone prosecco. Niesmak zapewne pozostanie!

Gdy prowadzę degustacje dla grup, czasem udaje mi się wzbudzić zainteresowanie tematem nie tyle samego picia, co degustowania win. I często słyszę pytanie o to, jak się to powinno poprawnie robić. Żeby poczuć różnicę, wyjść na konesera, a nie zwykłego pijaka, zaimponować dziewczynie, albo odkryć w sobie miłość do sauvignon blanc.

Zaczynam wtedy od temperatury. Bo ona jest kluczowa. Może zepsuć świetne wino, ale też „naprawić” tzw. bankietowe. Jest szczególnie istotna w przypadku win białych.

Dom Perignon przeprowadził niegdyś test swojego szampana, serwując go w 7 różnych temperaturach równolegle. Począwszy od 6oC a skończywszy na 12oC, każde o jeden stopień cieplejsze. Dwie skrajne wartości w znacznym stopniu wpływały na odmienny aromat, a nawet smak wina. Zimny doskonale pasował do krewetek a cieplejszy do pasztetu.

Cooler na wino

Czy jest sposób na podanie wina w idealnej temperaturze? W amatorskich warunkach raczej nie. Ale jeśli wracacie w piątek wieczorem do domu i po drodze kupicie butelkę białego wina, nie jesteście na straconej pozycji. Idealnie mieć kubełek, lód i zimną wodę. Wtedy już po kilku chwilach pijemy lekko schłodzone wino a po około 20 minutach dochodzimy do idealnych temperatur. Butelkę trzeba jednak wypić szybko, żeby nie stała się… zbyt zimna. Wtedy zamkniemy większość aromatów a i nasze kubki smakowe zostaną sparaliżowane przez lodowate wino. Przy kiepskim winie to może być nawet zaletą. Przy dobrym, odbieramy sobie część przyjemności.

Co ciekawe popularny mit mówi o tym, że różne części ust odpowiedzialne są za odczuwanie różnych smaków. W rzeczywistości tak nie jest. Każdy kubek smakowy jest w stanie wyczuć każdy smak. Ślina przez specjalne pory rozprowadza smak do odpowiednich receptorów a te dalej do mózgu.

Drugie wyjście awaryjne to zamrażarka. W około 30 minut schłodzi wino więc mamy jeszcze szansę na udany wieczór. Zapomniana butelka spokojnego wina raczej nam nie wybuchnie. Zwykle jedynie korek się lekko wysuwa. Natomiast ostatnim razem gdy zostawiłem prosecco na noc w minus 20 oC, rano mogłem podziwiać jak wygląda lód z bąbelków po wybuchu.

Kto z nas jest na tyle przewidujący, by kupić butelkę potrzebnego wina dzień wcześniej? Niewielu. A szkoda, bo włożenie butelki do lodówki na kilka godzin to najlepsze z prostych rozwiązań. Wprawdzie później czeka nas nierówna walka ze słońcem ogrzewającym wino na tarasie, ale i temu można zaradzić. Najprostszym sposobem są specjalne opaski lub coolery na wino. Przydatna może okazać się też lodówka turystyczna. Wszystko po to by jak najdłużej utrzymać perfekcyjną temperaturę i uzyskać maksimum frajdy z butelki.

 

 

Opaska mierząca temperature

Podanie wina białego w idealnej temperaturze nie tylko pozwoli winu zaprezentować się w najkorzystniejszym świetle. Sprawi też, że spełni ono swoją orzeźwiającą funkcję i będzie idealnym kompanem do lekkiego jedzenia. Zbyt ciepłe będzie agresywne i często nieprzyjemnie kwasowe. Za zimne zaś straci swoje zalety i będzie pozbawione smaku i aromatu.

Kolejny wpis będzie o podawaniu czerwonego wina i kieliszkach.

Pojemnik izotermiczny na butelkę wina

Rekomendacje na luty

07/02/2018 przez Łukasz Sosiński 1 komentarz »

Whisky Miesiąca:

Talisker The Distillers Edition 2017

Destylarnia Talisker założona została w 1830 roku na malowniczej wyspie Skye. Produkowana przez nią whisky należy od lat do klasyki szkockich single maltów. Talisker The Distillers Edition 2017 finiszowana była w beczkach po sherry Amoroso, przez co jest dużo bardziej złożona w smaku od wersji tradycyjnej. Klasyczne nuty dymne, słone i morskie łączą się w niej z czerwonymi owocami, deserową czekoladą i wrzosem. W finiszu wyczuwalny kajmak i karmelizowane orzechy.

 

 

 

Luty ze względu na Walentynki ogłaszamy miesiącem różowego wina!

Wino Miesiąca:

Fincas de Landaluce Rosado

Wino ze szczepu Tempranillo produkowane w oparciu o stare, ponad 60-cio letnie winnice. W nosie wyczuwalne czerwone owoce, jaśmin i wanilia.  Bardzo delikatne i subtelne.

Il Colle Rose

Różowe bąbelki z serca Prosecco – wzgórz Valdobbiadene. Stworzone ze szczepów Pinot Noir i Raboso. Półwytrawne, z wyczuwalnymi nutami malin i przyjemną kwasowością.

Mingorra Terras d’Uva Rose

Portugalski róż z regionu Alentejo ze szczepu Tempranillo pod lokalną nazwą Aragonez. Delikatny, w nosie truskawkowy, z zaskakującą słoną mineralnością w ustach. Idealny do owoców morza i jako aperitif.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rekomendują nas najlepsi!

23/01/2018 przez Łukasz Sosiński Brak komentarzy »

Niezwykle miło nam, gdy widzimy takie laurki doceniające współpracę z nami. Bardzo dziękujemy za zaufanie, z naszej strony postaramy się być jeszcze lepsi 🙂

 

Przerbione

Propozycje na listopad…

03/11/2017 przez Łukasz Sosiński Brak komentarzy »

Whisky Miesiąca:

The Glenlivet 15 French Oak Reserve
The Glenlivet to pierwsza legalnie działająca destylarnia w regionie Speyside. Pozwolenie na produkcję whisky uzyskała rok po ustanowieniu odpowiedniego prawa. Mimo różnych zawirowań historycznych destylarnia działa nieprzerwanie do dziś. Obecnie to bez wątpienia jeden z najważniejszych i najbardziej popularnych producentów whisky. The Glenlivet 15 French Oak leżakuje w beczkach po bourbonie i finiszuje w 35% w beczkach z dębu francuskiego z regionu Limousin. W nosie bez problemu odnajdziemy wanilię i karmel z odrobiną przypraw korzennych i leśnych owoców. Usta kremowe, wyraźnie orzechowe z akcentem zielonego jabłka.

Wino Miesiąca:

Finca Del Marquesado Gran Reserva
Eleganckie i złożone wino z najsłynniejszej hiszpańskiej apelacji. Barwa głęboka, rubinowa. W bukiecie dojrzałe owoce, świetnie zintegrowane nuty beczkowe – pieprz, goździki, wanilia. Smak okrągły, dobrze zbudowany, o długim i złożonym finiszu. Starzone przez 26 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego.

Centanni Passerina
Przedstawiciel mało znanego w Polsce regionu Marche i jeszcze mniej znanego szczepu winogron. Kolor jasnożółty, nasycony. Bukiet nietypowy, z początku jabłko i ananas, po chwili nuty przypraw – gałka muszkatołowa, liść laurowy oraz aromaty kwiatowe. W ustach dobrze zbudowane, dość gęste, soczyste i owocowe. Nietuzinkowe wino z nietuzinkowym zamknięciem – szklanym korkiem.

 

xxx

We wrześniu proponujemy:

29/09/2017 przez Łukasz Sosiński Brak komentarzy »

Whisky Miesiąca:

Glenlivet 12YO

Założona w 1824 r. destylarnia Glenlivet jest najstarszą legalnie działającą destylarnią w rejonie Speyside. Marka The Glenlivet jest drugą pod względem sprzedaży single malt na świecie. Edycja 12-letnia zaskakuje aromatem soczystych owoców – dojrzałych jabłek, brzoskwini a także miodu. Usta pełne nut beczkowych, z subtelnymi niuansami toffi oraz przypraw korzennych.

Wina Miesiąca:

Marquis de Beylot

Klasyczne Bordeaux z dominującym udziałem Merlota. Soczyste, owocowe, bardzo subtelne. Nuty czarnej porzeczki, jeżyn, czekolady i cynamonu. Przyjemnie kwasowe z dobrze zintegrowanym garbnikiem.

Weingut Kaiserbaum Weeisburgunder

Winem miesiąca jest idealny towarzysz wrześniowych dni. Niemiecki Weissburgunder, czyli Pinot Blanc; orzeźwiający i lekki. W kieliszku odnajdziemy cytrusy, kwiaty i białe owoce. Jakość gwarantuje Gerald Hundinger; młody, coraz lepiej oceniany enolog, uczestnik programu Generation Riesling.

 

Rekomendacje na sierpień?

04/08/2017 przez Łukasz Sosiński Brak komentarzy »

Whisky Miesiąca:

Caol Ila Distillers Edition 2014 

Wersja Caol Ila Distillers Edition zabutelkowana w 2014 roku. Dodatkowy czas spędzony w beczkach po winie moscatel sprawia, że poza klasycznymi nutami dymu pojawia się sporo owocowej słodyczy – pomarańcz, brzoskwinia, w tle trochę miodu. Torf jak i owoc świetnie się równoważą, w kieliszku żadne nie dominuje drugiego.

 

Wina Miesiąca:

La Croix Beylot   

Oryginalne wino z hiszpańskim duchem i francuską finezją. Tempranillo z Półwyspu Iberyjskiego, Merlot z Bordeaux, daje wyjątkowy, międzynarodowy kupaż. Nuty śliwek i wiśni, żywa kwasowość, świetna relacja ceny do jakości.

Ornella Molon Prosecco Extra Dry   

Idealny towarzysz letnich dni. Świetne, długo trwające musowanie. Aromaty dojrzałych jabłek, białej brzoskwini i melona. W smaku delikatnie wytrawne, mineralno-owocowe, rześkie, z delikatnie słodkawym zakończeniem.

 

 

 

Propozycje lipca…

01/07/2017 przez Łukasz Sosiński Brak komentarzy »

Whisky Miesiąca:

Johnnie Walker Black Label 12YO Jasper Goodall

Kolekcjonerska edycja klasycznej odsłony mieszanej whisky marki Johnnie Walker. Tym razem w kolaborację z jedną z najsłynniejszych marek whisky wszedł słynny grafik Jasper Goodall, który na nowe zinterpretował postać „kroczącego dżentelmena”. Na smak Black Label składają się destylaty z blisko 40 destylarni. Najważniejsze z nich to Cardhu i Caol Ila. Pierwsza z wymienionych odpowiada za aromaty łagodne, słodkie i owocowe, druga zaś za akcenty dymu, soli i przypraw. Prawdziwa gratka dla kolekcjonerów.

Wina Miesiąca:

Vegamar, młody projekt z hiszpańskiej Yecli, który zyskuje coraz większe uznanie w winnym świecie. Znany z bardzo ciekawej serii win ze szczepów międzynarodowych a także rewitalizacji szczepów lokalnych takich jak merseguera.

Vegamar Autor Blanco

Interesujące połączenie aromatycznych szczepów Sauvignon Blanc i Moscatel. Wino pełne aromatów egzotycznych owoców i kwiatów. Zrównoważona kwasowość łączy się w nim z bogatą strukturą.

Vegamar Autor Reserva

Odważne połączenie klasycznego szczepu hiszpańskiego Tempranillo i francuskiego Cabernet Sauvignon starzone przez 14 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Nos pełen suszonych owoców, kakao i wanilii. Usta dobrze zbudowane, z miękkimi taninami, pełne akcentów owocowych z nutą tofi.

Czerwcowe propozycje

03/06/2017 przez Łukasz Sosiński Brak komentarzy »

Whisky Miesiąca:

Roe & Co.

W czerwcu wyróżnimy nowość w świecie whisky, świeżo po premierze – Roe & Co. Jest to whisky klasy premium blend, prosto z Irlandii. Nie filtrowana na zimno, wszystkie destylaty leżakowały w beczkach po Bourbonie – z czego spora część w 1st fill. Whisky jest hołdem złożonym George’owi Roe – właścicielowi największej na świecie destylarni na przełomie XIX oraz XX wieku. Sama whisky jest wdzięczną mieszanką nut wanilii, słodu, kwiatów, cytrusów oraz śliwek, cynamonu i pieprzu na finiszu.

 
Wino Miesiąca:

W maju celebrowaliśmy tygodnie niemieckiego Rieslinga. Jest to niekwestionowany król wśród szczepów tego kraju, jednak Palatynat, Mozela i inne regiony mają wiele innych win do zaoferowania, więc czerwiec pozostanie miesiącem nie-Rieslinga!

Weingut Kaiserbaum Weissburgunder trocken 
Mało popularny szczep, znany we Francji (Alzacji) pod nazwą Pinot Blanc. Nuty brzoskwiń, nektarynek, kremowa konsystencja, przy zachowanej charakterystycznej dla szczepu kwasowości.

Weingut Kaiserbaum Grauburgunder trocken 
Pod tą niemiecką nazwą kryje się znacznie bardziej rozpoznawalny Pinot Gris, czy we włoskiej wersji Pinot Grigio. Nuty cytrusów i białych kwiatów, lekkość i rześkość tego wina zachęca do parowania ze skorupiakami, czy tłustszymi rybami.

Weingut Kaiserbaum Blanc de Noir
Białe wino produkowane z czerwonych winogron – rzadkość, znana raczej z produkcji szampanów niż klasycznych win. Dobra kwasowość przeplata się z krąglejszym ciałem, a nuty jasnych owoców z jagodą czy porzeczką. Nietypowe wino, dające radość odkrywania nowych połączeń kulinarnych.

Weingut Kaiserbaum Chardonnay/Weissburgunder
Tu mamy do czynienia z połączeniem Chardonnay, dającego krąglejszą strukturę oraz Pinot Blanc nadającego świeżości oraz nut owocowych.

 

 

 

decmabebfoihncma

W maju proponujemy… Rieslinga!

02/05/2017 przez Łukasz Sosiński Brak komentarzy »

Maj bez wątpienia jest miesiącem rieslinga. Po pierwsze ze względu na wszechobecne szparagi, po drugie ze względu na kolejną edycję #Riesling Weeks – realizowanego od lat programu promocji win niemieckich. Chcąc przedłużyć ten stan przypominamy o możliwości zakupu naszych rieslingów w korzystniejszych cenach.

 

Weingut Kaiserbaum Goldberg 2014 Riesling Trocken 79zł 59zł

Klasyczny riesling z Palatynatu. Świeży, z przyjemną kwasowością i dobrze zaznaczoną mineralnością. Idealny towarzysz ryb i owoców morza oraz białego mięsa.

 

Weingut Kaiserbaum Riesling Trocken 45zł 36zł

Klasyczny riesling z Palatynatu. Młody, rześki, z wyraźną kwasowością i subtelną mineralnością. Sprzedawany w litrowej butelce jest idealnym towarzyszem codziennych posiłków jak i weekendowych imprez.

 

Weingut Kaiserbaum Riesling Feinherb 45zł 36zł

Półwytrawny riesling z Palatynatu. Młody, świeży, z przyjemną kwasowością i odrobiną cukru. Sprzedawany w litrowej butelce jest idealnym towarzyszem spotkań towarzyskich i pikników.

Jakość wszystkich gwarantuje Gerald Hundinger; młody niemiecki enolog, uczestnik programu Generation Riesling. W roku 2015 zdobywca złotego medalu Grand Prix Magazynu Wino.

 

Whisky Miesiąca:

Speyburn Bradan Orach 179 zł 159 zł

Założona w 1897 roku destylarnia produkuje głównie na potrzeby whisky mieszanych spółki Inver House Distillers. Zaprezentowany po raz pierwszy w 2009 roku single malt swoją nazwą nawiązuje do występujących w rzece Spey łososi. Whisky starzona w beczkach po bourbonie przywita nas wanilią, karmelem, odrobiną cytryny i gruszki. Usta zaś będą słodowe, z akcentami owoców i orzechów. Finisz krótki, ale dość intensywny.

 

DSC_0887

Kwietniowe propozycje…

10/04/2017 przez Łukasz Sosiński Brak komentarzy »

Whisky Miesiąca:

Balblair 2005

Balblair jest jedną z najstarszych szkockich gorzelni działających współcześnie. Jej korzenie sięgają do roku 1749 a obecnie wykorzystywane budynki zbudowano w 1870 roku. Destylarnia znana ze swojej transparentności w stosunku do wykorzystywanych beczek i nieużywania karmelu. Whisky bardzo delikatna, kwiatowa, z wyraźną nutą wanilii i białego pieprzu. Butelkowana o mocy 46% co podkreśla jej pikantność.

 

 

Wina Miesiąca:

Alta Alella Parvus Chardonnay

Chardonnay od katalońskiego producenta Alta Alella. Posiadłość położna na skraju Parku Narodowego słynie z najwyższych standardów jakości i ekologicznej uprawy, goszcząc w kartach win najlepszych restauracji w Europie i Stanach. Wino macerowane ze skórkami (co nadaje mu pełniejszego ciała), fermentowane w beczkach z dębu francuskiego. Świeże, cytrusowe, z przyjemną kwasowością.

Vegamara Cava Brut Nature

Młody projekt z hiszpańskiej Yecli, który zyskuje coraz większe uznanie w winnym świecie. Znany z bardzo ciekawej serii win ze szczepów międzynarodowych a także rewitalizacji szczepów lokalnych takich jak merseguera. Cava wyprodukowana ze szczepów Macabeo i Chardonnay, posiada błyszczącą, złotą barwę. Bardzo aromatyczna, z intensywnymi nutami białych kwiatów, tostów oraz miodu. W ustach przyjemnie owocowa.

 

 

DSC_0834