Blog o whisky, winie i innych alkoholach prowadzony przez specjalistów Whisky and Wine Place

19 sierpnia 2011

Loredona 2007 Pinot Grigio

Barwa: Białe Region: Kalifornia Apelacja: Monterey Szczep: Pinot Grigio Kolor: jasne, słomkowe Nos: brzoskwinie, wiciokrzew, jaśmin Usta: zielone jabłko, melon, fajna kwasowość Finisz: długi, rześki Informacje dodatkowe: dobra niespodzianka z Kalifornii
7 sierpnia 2011

Isle of Jura Superstition – 45% OB

Barwa: ciemny pomarańcz, taki przegniły, wchodzący w miód gryczany Zapach: : bez wody: z czasem odrobina i średnia ilość alkoholu, ciepła, bardzo dużo olejków, słodyczy – z kwiatów, owoców, torf, wanilia – głównie, coś ze słodyczy owocowej – brzoskwinia : z wodą: bardziej kwiatowa, ziołowa, wytrawniejsza, cały czas są te […]
1 sierpnia 2011

Pinot Blanc Kiechel 2007

Barwa: Białe Region: Alzacja Apelacja: Alzacja Szczep: Pinot Blanc Kolor: jasna słomka Nos: owocowy, stłumiony Usta: lekkie, proste Finisz: średni Informacje dodatkowe: jak za cenę 15 złotych bardzo przyzwoite wino
17 lipca 2011

Isle of Jura 10 – 40% OB

Barwa: bardzo ciemny bursztyn, miód gryczany Zapach: : bez wody: wytrawna, nie ma alkoholu, coś z olejków, sporo suszonych kwiatów, odrobina śmietany, coś z ziół, sporo słodyczy – morelki, rodzynki, gotowane owce, sporo soli morskiej, odrobina torfu : z wodą: wytrawna – cały czas, więcej ziół, odrobina jęczmienia, wanilia, nie […]
11 lipca 2011

Anka Pargua

Barwa: Czerwone Region: Maipo Apelacja: Maipo Valley Szczep: 50 % Cabernet Sauv – 10 % Merlot – 15 % Carmenere – 15 % Syrah Kolor: bardzo ciemny Nos: uderzająca czarna porzeczka Usta: dość wytrawne Finisz: zadowalający Informacje dodatkowe: w sumie dobre wino za dobre pieniądze
21 czerwca 2011

Benriach 10 46% Curiositas Peated – OB

Barwa: złoto, przechodzi w ciemniejsze odcienie Zapach: : bez wody: odrobinka alkoholu, mocno torfowa z drugiej strony ładnie owocowa słodycz – pieczone i egzotyczne owoce, miód, rodzynki, figi, suszona śliwka, brzoskwinia, gruszka, odrobina czereśni, powidła, najpierw jest w tej whisky torf, następnie pojawia się spora ilość słodyczy z owoców, bardzo […]
15 czerwca 2011

Woda w whisky szkockiej i amerykańskich trunkach

Jeśli chodzi o szkocką whisky to sprawa jest dość prosta. Ustawowo whisky nie może mieć mniej niż 40 %. Co ciekawe Mendelejew znany nam bardziej z chemii, na rozkaz cara miał sprawdzić jaki poziom alkoholu jest „najzdrowszy” dla organizmu. W swoich badaniach, które zaowocowały obroną pracy doktorskiej dowiódł, że właśnie 40% to najlepsze stężenie alkoholu.Według […]
5 czerwca 2011

Cuvee Hortense 2008

Barwa: Białe Region: Bordeaux Apelacja: Entre-Deux-Mers Szczep: 40 % Sémillon – 50 % Sauvignon – 10 % Muscadelle Kolor: żółte z jasnozielonymi refleksami Nos: finezyjny, egzotyczne owoce, cytrusy, słodkie nuty wanilii, beczki i tostów Usta: tłuste Finisz: bardzo długi Informacje dodatkowe: rewelacyjne wino, cena w Paryżu 6,50 Euro
2 czerwca 2011

Ardmore 1990-2004 43% G&M

Barwa: jasne złota Zapach: : bez wody: lekki alkohol, coś z oleju, dużo gruszki, sporo torfu, coś z wytrawnych tonów – cytrusy, bardzo mało słodkich aromatów, świeże drewno i na koniec wanilia. : z wodą: jest cały czas gruszka, więcej słodu, gdzieś pojawia się miód i wanilia, trochę więcej ostro […]
16 maja 2011

Kto pierwszy zmieszał whisky z cola?

To mniej więcej pytanie z serii jaka whisky jest najlepsza na świecie? Niektórzy twierdzą jednak, że jest to wymysł Beatlesów. Czy jest prawdą, naprawdę nie wiem, ale poniżej znajdziecie Państwo skan odpowiedniego fragmentu z książki napisanej przez managera Beatlesow – Brian’a Epstein’a. Wynika z niej jasno, ze pierwszy raz taki […]

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close