Blog o whisky, winie i innych alkoholach prowadzony przez specjalistów Whisky and Wine Place

1 lutego 2011

Balblair 10

Barwa: złoto, przechodzące w lekkie ciemniejsze odcienie Zapach: : bez wody: sporo alkoholu, ostra, lekkie toffi i odrobina wanilii, dużo olejków, ostra skóra, dużo tytoniu : z wodą: bardzo się zmieniła, coś z ziół, owoców, skórka brzoskwini, lekki słód, jabłka pieczone, gruszka, bardzo przyjemne i ciepłe aromaty Smak: : bez […]
10 stycznia 2011

Dalmore 12 43%

Barwa: bardzo, bardzo ciemny miód gryczany Zapach: : bez wody: nie ma alkoholu, wytrawno słodkie nuty, dominacja owoców – ale słodko gorzkich, dużo sherry i wzmacnianego wina, trochę wanilii i odrobina jabłek, suszone owoce oraz kwiaty, wytrawność zmieszana ze słodyczą : z wodą: dużo wytrawniejsza, nie jest już taka łagodna, […]
10 stycznia 2011

Sprzedaż najdroższej whisky na świecie

Najdroższe whisky na świecie zostały właśnie sprzedane. Nie tak dawno bardzo znana destylarnia Dalmore ogłosiła wprowadzenie na rynek jeden z najkrótszych serii whisky w historii. Dostępne były tylko trzy trunki whisky Dalmore Trinitas. Jedna z butelek tego 64 letniego trunku została sprzedana w Wielkiej Brytanii a kolejne dwie zostały wystawione […]
30 grudnia 2010

Najdroższa whisky na świecie

Po raz kolejny mamy przykład na to, że rynek whisky rośnie, a w zasadzie ceny whisky rosną. Raz na kilka miesięcy bite są rekordy na najdroższą whisky świata. Jeszcze nie tak dawno był to 50 letni Glenfiddich, w grudniu 1992 zapłacono za niego 70 dolarów, w 2003 sprzedano Dalmora 62 […]
15 grudnia 2010

Torfowość whisky i PPM

Często gdy oceniamy whisky, szczególnie z Wysp czy Islay na myśl przychodzą nam smaki i aromaty, wodorostów, soli morskiej, torfu, smoły, palonych liści, podkładu kolejowego, lizolu czy medyczności. Większość z tych „dziwnych” posmaków pochodzi właśnie z torfu. W jaki sposób go mierzymy i w jakiej jest on skali? PPM – […]
15 grudnia 2010

Oban 14 43%

Barwa: bardzo ciemne złoto Zapach: : bez wody: nie czuć alkoholu, sporo olejków, dużo wytrawności z ziół i kwiatów, owocowość – morelki, pomarańcze, odrobina morza, odrobina soli, ładnie zrównoważona, wrzosy, coś z sherry, odrobina torfu : z wodą: słodka i wytrawna, coś z pieczonego jabłka się pojawia, brzoskwinie pieczone, oleje, […]
3 grudnia 2010

Kolekcje whisky

Ostatnio przeglądając internet w celu znalezienia informacji o bardzo rzadkiej whisky natknąłem się na niezwykle ciekawą stronę dla kolekcjonerów wybornych trunków – www.collectorsencyclopedia.com. Nie tylko zachwyca ona niezliczoną wręcz ilością pozycji, ale przede wszystkim ich unikatowością. Dokładnie wertując tą stronę możemy zobaczyć jak zmieniały się etykiety i kształty butelek na […]
28 listopada 2010

Glenmorangie Madeira Wood Finish 43%

Barwa: ciemne złoto, w zasadzie miód gryczany Zapach: : bez wody: nie ma alkoholu, delikatna, ciepła, słodka, egzotyczne owoce – brzoskwinia, mango, marakuja, rodzynki – mocno wysuszone, coś z olejków waniliowych, odrobina zielonych jabłek, skóra zamszowa, wytrawne wino wzmacniane, zioła i suszone kwiatów – za wytrawne : z wodą: dużo […]
8 listopada 2010

Największa kolekcja whisky na świecie?

Ponad dwa lata temu największy producent whisky na świecie firma Diageo ogłosiła z dumą, że stała się właścicielem największej kolekcji whisky na świecie. Kolekcjonowane ponad 35 lat przez brazylijskiego entuzjastę whisky Pana Claive Vidiz trunki są atrakcją Edenburga. W kolekcji 3384 butelek znajdują się popularne trunki jak również wiele  limitowanych […]
4 listopada 2010

Glenmorangie Burgundy Wood Finish 43 %

Barwa: złoto przechodzi w ciemniejsze odcienie Zapach: : bez wody: bardzo mało alkoholu, sporo wanilii, coś z wytrawnych przypraw, aksamitne, ładne i skomplikowane zapachy, ewidentne zapachy z beczki po czerwonym winie, lekko oleista, ciemne owoce – wiśnie, słodkie czereśnie, truskawki, coś z mięty i eukaliptusa – takiego czystego, odrobina cynamonu, […]

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close