Blog o whisky, winie i innych alkoholach prowadzony przez specjalistów Whisky and Wine Place

6 lutego 2012

Rosebank 1990-2006 G&M 40%

Barwa: prawie biała, leciutko przechodząca w żółty Zapach: : bez wody: lekko czuć alkohol, troszkę słodyczy – coś z sherry, rodzynki, miód, ale również ostre zdecydowane aromaty – coś z traw, akacji, ziół, oleje, cytrusy – żółty grejpfrut, szpital – medyczne aromaty. Po odstaniu w kieliszku zaczyna dominować słodycz – […]
6 lutego 2012

Auchentoshan Select 40%

Barwa: jasne i średnio jasne złoto Zapach: : bez wody: leciutki alkohol, nie ma słodyczy charakterystycznej dla whisky z beczek po sherry, sporo ziół, kwiatów – głównie suszonych, lekkie owoce suszone – szczególnie śliwka, leciutkie cytrusy, lekko czuć wodę, na samym końcu odrobina wanilii i karmelu : z wodą: bardzo […]
25 stycznia 2012

Najdroższa whisky świata

Niedawno świat obiegła wiadomość, że w Singapurze sprzedano butelkę 62 whisky Dalmore za 125 tys. funtów. W sklepach 12 letnia whisky Dalmore kosztuje 30 funtów, a 19-letnia 60. Skąd taka cena za 62 letnią? Więcej na temat destylarni na naszej stronie – Dalmore – http://www.whisky.org.pl/whisky.php?idmenu=40
19 stycznia 2012

La Luna E Il Falo Barbera D’Asti

Barwa: Ciemna, mocna z filetowymi refleksami Zapach: Wiśnia, pieprz, skórka chleba. W drugim nosie pojawia się nieco jeżyny. Nos zapowiada sporą kwasowość. Smak: Usta bardzo owocowe i relatywnie niska kwasowość jak na barberę. Można powiedzieć, że jest to wręcz „easy drinking wine”. Finisz: Długi miękki pozostawiający nieco pestki wiśniowej na […]
13 stycznia 2012

Bladnoch 1991-2004 40% G&M

Barwa: biała, leciutko wchodząca w żółty Zapach: : bez wody: delikatna, kwiatowo ziołowa, lekko kwaskowa – cytryny : z wodą: cytrusy, wytrawne, zioła, jabłka Smak: : bez wody: kwiatowy, przyprawy, wytrawny, słód, graham, biała czekolada : z wodą: wytrawny, przyprawy, cytrusy Finisz: krótki Podsumowanie: Whisky tą polecam początkującym. Brakuje jej […]
12 stycznia 2012

W jakim regionie jest zakład Glendronach?

Jakiś czas temu dla jednej z gazet pisałem artykuł o destylarni Glendronach. Opisałem, że mieści się ona w rejonie Speyside. Jak się okazało, ktoś dociekliwy zwrócił uwagę, że na butelce i etykiecie jest wymieniony region Highlands. Początkowo zbagatelizowałem tą kwestię, ponieważ wydawało mi się, że podobnie jak i inni producenci, […]
29 grudnia 2011

Barrandica Pinot Noir 2008

Barwa: Czerwone Region: Mendoza Szczepy: Pinot Noir Kolor: jasny, z refleksami purpury Nos: wiśniowo – jeżynowo – pieprzny. z czasem troszkę lukrecjowy i mentolowy Usta: garbniki są ale na niskim poziomie, relatywnie niska kwasowość Finisz: długi i delikatny jak na pinot noir. zanikająca kwasowość Informacje dodatkowe: interesujące wino, odbiegające od […]
22 grudnia 2011

Old Pulteney 12 lat 40% – oficjalna edycja

Barwa: ciemne złoto Zapach: : bez wody: bardzo mało alkoholu, troszkę beczki – ciasta, wanilia, łąka, głównie rumiankowo – ziołowe nuty, coś z leciutkiej słodyczy – miód, toffi, karmel, olejek waniliowy : z wodą: sporo egzotycznej słodyczy, dużo beczki, wanilii i śmietany, łagodne i bardzo ładne zapachy, gruszki i jabłka […]
12 grudnia 2011

Rosebank 1990-2006 G&M 40%

Barwa: prawie biała, leciutko przechodząca w żółty Zapach: : bez wody: lekko czuć alkohol, troszkę słodyczy – coś z sherry, rodzynki, miód, ale również ostre zdecydowane aromaty – coś z traw, akacji, ziół, oleje, cytrusy – żółty grejpfrut, szpital – medyczne aromaty. Po odstaniu w kieliszku zaczyna dominować słodycz – […]
28 listopada 2011

Balblair 97-2007 43% – oficjalna edycja

Barwa: pełne złoto, przechodzi czasem w ciemniejsze nuty Zapach: : bez wody: prawie wcale nie ma alkoholu, sucha łąka, dużo słodyczy – takiej z owoców egzotycznych – fruktoza, wanilia, zdecydowana dominacja tej słodyczy – sherry i rodzynki : z wodą: więcej ziół, więcej cytrusów, taka stara skórka z cytryny, ale […]

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close