Barwa: prawie biała, leciutko przechodząca w żółty
Zapach:
: bez wody: lekko czuć alkohol, troszkę słodyczy – coś z sherry, rodzynki, miód, ale również ostre zdecydowane aromaty – coś z traw, akacji, ziół, oleje, cytrusy – żółty grejpfrut, szpital – medyczne aromaty. Po odstaniu w kieliszku zaczyna dominować słodycz – morele, brzoskwinia, rodzynki, wanilia, sherry. Po pewnym czasie pojawia się wyraźne zielone jabłko
: z wodą: ostre ziołowe – pokrzywy, trawy ze słodkim sherry, mniej cytrusów
Smak:
: bez wody: początkowo gorzka i bardzo gorzka – czarna czekolada, dużo i bardzo dużo słodu, sporo drewna, na koniec przechodzi w słodycz i powstaje słodko – gorzka mieszanka. Lody bardzo mocno czekoladowe oraz posypką z czekolady z minimalną ilością wanilii wzmocnione mocnymi pikantnymi ziołami.
: z wodą: gorzka czekolada, słód, zioła przechodzące w słodycz – sherry, rodzynki, miód. Jest to teraz bardzo czarna czekolada zmieszana z taką białą oraz mlekiem. Smak przyjemny nie tak ostry jak z wodą. Oleista i pikantna.
Finisz: słodko – wytrawny, raczej długi
Podsumowanie: Nawet początkującym polecam degustację tej whisky bez dodatku wody. Ewentualnie, jeśli ktoś pija wyłącznie whisky z wodą to proszę dodać dosłownie 4, 5 kropel. Skomplikowane aromaty i smaki, przyjemna whisky. Traci po dodaniu wody w zapachu ale zyskuje w smaku.
Możliwość zaparkowania przed sklepem
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Więcej informacji
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.