Whisky Miesiąca:
Glenlivet 12yo
Glenlivet 12 yo jest to najlepiej sprzedająca się whisky słodowa w USA oraz druga najlepiej sprzedająca się single malt na świecie. Założona jeszcze na początku XIX wieku, kiedy w dolinie Livet (Speyside) wszystkie gorzelnie działały nielegalnie. Pierwszym który zdecydował się destylować whisky w świetle prawa, był George Smith – założyciel destylarni Glenlivet. Spotkało się to z wrogością sąsiadów, uznających go za zdrajcę (miał on się nie rozstawać z pistoletami w obliczu zagrożenia) jednak wszelkie trudy opłacało się znieść.
Wino Miesiąca:
Abad Dom Bueno Roble
Wino niezwykłe oraz niezwykle rzadkie. Pochodzące z północnego zachodu Hiszpanii, jest winem typowym dla swej apelacji DO Bierzo, czyli… niespotykanym nigdzie indziej. Stworzone w 100% ze szczepu Mencia, pochodzącemu (obok białego Godello) właśnie z Berzo i rzadko widzianego poza nim. Leżakowane w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego przez 9 miesięcy, owoce przeznaczone do produkcji tego wina pochodzą z ponad 50 letnich winorośli. Sam trunek ukazuje to z czego dobrze prowadzony szczep Mencia słynie – ciemne owoce (jeżyna, wiśnia, czarna porzeczka), trochę ziemistych oraz ziołowych nut, pieprz. Soczysty owoc, nieprzesadna kwasowość i subtelne taniny, oraz cena czynią z niego świetną pozycję do spróbowania dla każdego miłośnika win czerwonych.
Lepsza cena:
Zacapa 23yo
W 1867 roku we wschodniej Gwatemali, założone zostało miasto Zacapa, znane początkowo z produkcji lokalnych cygar, serów oraz wypieków. W 1967 roku by uczcić stulecie miasta, czołowy producent rumu w Gwatemali postanowił uczcić ten fakt w wyjątkowy sposób – tworząc rum Zacapa.
Trzcina cukrowa rosnąca na glebach wulkanicznych pochodzi z jednych z najlepszych pól uprawnych na świecie ( w południowo zachodniej Gwatemali). By uzyskać rum zarówno delikatny, jak i bogaty, Zacapa produkowana jest nie jak większość, z melasy trzciny cukrowej, a skoncentrowanego świeżego jej soku. Powolna fermentacja przy udziale wyselekcjonowanych drożdży, a następnie destylacja w miedzianej kolumnie.
Następnie młody destylat dojrzewa ponad 2 kilometry nad poziomem morza, w jednym z najwyżej położonych magazynów do przechowywania alkoholi, gdzie chłód ma spowolnić proces starzenia, a rozrzedzone powietrze i niższe ciśnienie pomagają przenikać aromatom z drewna do trunku. Tam leżakują w systemie Solera (zapożyczonym od win z Jerez)w beczkach po bourbonie, wytrawnych sherry oraz Pedro Ximenez.
Efektem jest rum wyjątkowy, delikatny, pełen smaku i zdobywający najwyższe noty na panelach degustacyjnych.
Możliwość zaparkowania przed sklepem
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Więcej informacji
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.