Blog o whisky, winie i innych alkoholach prowadzony przez specjalistów Whisky and Wine Place

3 kwietnia 2012

Auchentoshan – Blackadder 14 letnia 46%

Barwa: jasne złoto Zapach: : bez wody: zero alkoholu, wanilia zmieszana z dużą ilością oleju, orzeźwiające nuty – zioła- eukaliptus, coś z ciasta i masła : z wodą: rozwodnione oleje i wanilia, ciasto, dla mnie za dużo wody, pojawia się więcej słodyczy Smak: : bez wody: bardzo łagodna, nie czuć […]
3 kwietnia 2012

Auchentoshan – Blackadder 14 letnia 46%

Barwa: jasne złoto Zapach: : bez wody: zero alkoholu, wanilia zmieszana z dużą ilością oleju, orzeźwiające nuty – zioła- eukaliptus, coś z ciasta i masła : z wodą: rozwodnione oleje i wanilia, ciasto, dla mnie za dużo wody, pojawia się więcej słodyczy Smak: : bez wody: bardzo łagodna, nie czuć […]
28 lutego 2012

Auchentoshan Select 40%

Barwa: jasne i średnio jasne złoto Zapach: : bez wody: leciutki alkohol, nie ma słodyczy charakterystycznej dla whisky z beczek po sherry, sporo ziół, kwiatów – głównie suszonych, lekkie owoce suszone – szczególnie śliwka, leciutkie cytrusy, lekko czuć wodę, na samym końcu odrobina wanilii i karmelu : z wodą: bardzo […]
22 lutego 2012

Costeres del Gravets – Capcanes (Montsant) 2007

Barwa: Czerwone Region: Katalonia Apelacja: Montsant DO Szczepy: Cabernet Sauvignon, Garnatxa, Carinyena (w nieznanych proporcjach) Kolor: Wiśniowy, lekko mętny Nos: Owoce leśne, czarna porzeczka jeżyny, śliwki i wiśnie w czekoladzie. Świerze owoce, las piniowy. Usta: Zaskakująca kwasowość, niezła równowaga ale alkohol lekko czuć w gardle. Ciało średniej budowy, garbniki stonowane. […]
9 lutego 2012

Marramiero Inferi

Barwa: Czerwone Region: Abruzja Apelacja: Montepulciano D’Abruzzo DOC Szczep: 100% Montepulciano Kolor: bardzo ciemn, nieprzejrzysty Nos: dużo owocu, malina, wiśnia, lukrecja, skórka chleba, kawa zbożowa, migdał. Usta: sprężyste, kwasowość na wysokim poziomie ale i sporo garbników, smakuje jak galaretka z porzeczek. Finisz: długi, mało subtelny ale więcej niż zadowalający. Informacje […]
6 lutego 2012

Rosebank 1990-2006 G&M 40%

Barwa: prawie biała, leciutko przechodząca w żółty Zapach: : bez wody: lekko czuć alkohol, troszkę słodyczy – coś z sherry, rodzynki, miód, ale również ostre zdecydowane aromaty – coś z traw, akacji, ziół, oleje, cytrusy – żółty grejpfrut, szpital – medyczne aromaty. Po odstaniu w kieliszku zaczyna dominować słodycz – […]
6 lutego 2012

Auchentoshan Select 40%

Barwa: jasne i średnio jasne złoto Zapach: : bez wody: leciutki alkohol, nie ma słodyczy charakterystycznej dla whisky z beczek po sherry, sporo ziół, kwiatów – głównie suszonych, lekkie owoce suszone – szczególnie śliwka, leciutkie cytrusy, lekko czuć wodę, na samym końcu odrobina wanilii i karmelu : z wodą: bardzo […]
25 stycznia 2012

Najdroższa whisky świata

Niedawno świat obiegła wiadomość, że w Singapurze sprzedano butelkę 62 whisky Dalmore za 125 tys. funtów. W sklepach 12 letnia whisky Dalmore kosztuje 30 funtów, a 19-letnia 60. Skąd taka cena za 62 letnią? Więcej na temat destylarni na naszej stronie – Dalmore – http://www.whisky.org.pl/whisky.php?idmenu=40
19 stycznia 2012

La Luna E Il Falo Barbera D’Asti

Barwa: Ciemna, mocna z filetowymi refleksami Zapach: Wiśnia, pieprz, skórka chleba. W drugim nosie pojawia się nieco jeżyny. Nos zapowiada sporą kwasowość. Smak: Usta bardzo owocowe i relatywnie niska kwasowość jak na barberę. Można powiedzieć, że jest to wręcz „easy drinking wine”. Finisz: Długi miękki pozostawiający nieco pestki wiśniowej na […]
13 stycznia 2012

Bladnoch 1991-2004 40% G&M

Barwa: biała, leciutko wchodząca w żółty Zapach: : bez wody: delikatna, kwiatowo ziołowa, lekko kwaskowa – cytryny : z wodą: cytrusy, wytrawne, zioła, jabłka Smak: : bez wody: kwiatowy, przyprawy, wytrawny, słód, graham, biała czekolada : z wodą: wytrawny, przyprawy, cytrusy Finisz: krótki Podsumowanie: Whisky tą polecam początkującym. Brakuje jej […]

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close