Blog o whisky, winie i innych alkoholach prowadzony przez specjalistów Whisky and Wine Place

3 października 2014

Polecamy w październiku

Whisky Miesiąca: Glenmorangie Quinta Ruban   Dzięki podstawowej serii Gelnmorangie możemy sprawdzić, jak duży wpływ ma tzw. cask finish na smak trunku. Każdy z nich powstaje na bazie podstawowego 10-letniego Original, spędzając dodatkowe 2 ostatnie lata w baryłkach po wyjątkowych odmianach win. Efektem są 4 zupełnie różne whisky.Quinta Ruban, po […]
13 września 2014

Nietypowe propozycje na jesień?

  Kolejny wrześniowy słoneczny weekend, jednak spójrzmy prawdzie w oczy – nie potrwa to długo (cytując klasyka – „Sorry, taki mamy klimat”). Będzie troszkę chłodniej, ciemniej, zmrożone butelki prosecco pójdą w kąt… co pić?       Jeśli nie chcemy odpuścić bąbelków, mamy coś naprawdę oryginalnego. CZERWONE wino musujące, produkowane […]
3 września 2014

Propozycje na wrzesień

Whisky Miesiąca: Glenmorangie 18 Wyjątkowa, rzadka i pełna whisky, od jednego z najbardziej prestiżowych producentów Single Malt. Spędza 18 lat w beczkach, głównie z amerykańskiego dębu. 30% destylatu na trzy ostatnie lata przelewane jest do beczek po Oloroso. Efektem jest bogata i wyjątkowa whisky. Kwiatowo-owocowy charakter przełamany rodzynkowo-korzennymi aromatami z […]
3 września 2014

Polecamy we wrześniu

Whisky Miesiąca: Glenmorangie 18 Wyjątkowa, rzadka i pełna whisky, od jednego z najbardziej prestiżowych producentów Single Malt. Spędza 18 lat w beczkach, głównie z amerykańskiego dębu. 30% destylatu na trzy ostatnie lata przelewane jest do beczek po Oloroso. Efektem jest bogata i wyjątkowa whisky. Kwiatowo-owocowy charakter przełamany rodzynkowo-korzennymi aromatami z […]
27 sierpnia 2014

Polska Whisky stoi!

  Jakiś czas temu chwaliliśmy się zacnym wynikiem spożycia whisky w Polsce – okazuje się, że w degustacji tego trunku nie mamy wielkich osiągnięć (0,5L na osobę rocznie), ale wystarczyło na osiągnięcie 17 miejsca na świecie. Tymczasem w roku 2013, w ilościowym ujęciu, osiągnęliśmy jeszcze lepszy wynik! Okazuje się, że […]
21 sierpnia 2014

Nowe cydry, polskie cydry!

Nie tak dawno zaprezentowaliśmy nasze cydry z Normandii. Zostały bardzo dobrze odebrane, jednak prawie każdy z Was zauważył „Dlaczego nie z Polski”? Dlaczego by nie? By pomóc polskiemu rolnikowi, a Waszym życzeniom uczynić zadość, oto i on! Cydr Ignaców. Naturalny, wyrazisty, wytrawny jabłecznik, produkowany na jesień ze świeżo tłoczonego soku […]
21 sierpnia 2014

Degustacja win Lehmann

W środę 13 sierpnia mogliśmy poznać dzieła jednej z najwybitniejszych postaci winiarstwa australijskiego – Petera Lehmanna. Człowiek który za życia był w najważniejszych periodykach branżowych nazywany legendą, ikoną, bohaterem, stworzył markę która rozsławiła dolinę Barossy, jak i samą Australię. Tego wieczoru mieliśmy okazję spróbować Semillion i Shiraza z serii Art’n’Soul, […]
1 sierpnia 2014

Polecamy w sierpniu…

Whisky Miesiąca: Dalwhinnie 15 Dalwhinnie (po galicku oznacza „miejsce spotkań”) jest wyjątkową whisky. Dlaczego? Dla przykładu, jest to najwyżej położona destylarnia w całej Szkocji. Jako jedyna destylarnia używa wody z jeziora Lochan an Doire Uaine, położonego 609 m n.p.m. Nie brak tam również torfowisk, czego można doświadczyć w smaku whisky, […]
1 sierpnia 2014

Oferta na sierpień.

Whisky Miesiąca: Dalwhinnie 15 Dalwhinnie (po galicku oznacza „miejsce spotkań”) jest wyjątkową whisky. Dlaczego? Dla przykładu, jest to najwyżej położona destylarnia w całej Szkocji. Jako jedyna destylarnia używa wody z jeziora Lochan an Doire Uaine, położonego 609 m n.p.m. Nie brak tam również torfowisk, czego można doświadczyć w smaku whisky, […]
15 lipca 2014

Spy Valley Chardonnay

Region: Marlboro (Nowa Zelandia). Szczepy: Chardonnay. Barwa: Blade złoto. Nos pierwszy: Drożdżowy, skórka chleba, ser. Drugi nos: Przyprawione na ostro mango, ananasy, kandyzowane owoce tropikalne. Usta: Usta kwasowe, bardzo długie. Rozgrzewa ale mało tłuste. Usta baaardzo kulinarne, zero słodyczy, wytrawność grapefruita. Finisz: Długi, kwasowy ale nieodkryty. Informacje dodatkowe: Wciągające wino […]

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close