Powstała w 1825 roku destylarnia przyciąga co roku miliony turystów, którzy osobiście chcą się przekonać o jej wyjątkowości. W październiku taką możliwość bez konieczności wyjazdu do Szkocji otrzymali klienci naszego sklepu Whisky and Wine Place, gdzie importer Edradoura zorganizował degustację.
Po raz pierwszy whisky single malt nosząca nazwę Edradour pojawiła się na rynku w 1986 roku, w cztery lata po przejęciu przedsiębiorstwa przez koncern Campbell Distilleries. Wcześniej cała produkcja trafiała do popularnego w tamtym czasie blendu The King’s Ransom, w którego dystrybucję na terenie USA zamieszana była mafia, ze słynnym Frankiem Costello na czele. Kierowana przez niego organizacja jak się później okazało była też nieformalnym właścicielem samej destylarni w latach 1938 – 1982. Po roku 1982 w związku z wybudowaniem centrum turystycznego Edradour stał się ważnym elementem turystycznym na mapie Szkocji. Na stałe zagościł też w świadomości miłośników bursztynowego trunku na całym świecie. W roku 2002 destylarnię kupił niezależny dystrybutor Signatory, który od samego początku chciał zachować historyczny charakter miejsca. Kompleks budynków zakładu nie zmienił wyglądu od dziesięcioleci a pracujące tam maszyny niejednokrotnie mogłyby stać się obiektem muzealnym. Do dnia dzisiejszego cały proces produkcyjny kontrolują jedynie trzy osoby.
Obecnie Edradour posiada w swojej ofercie kilkanaście whisky single malt. Klasyczna wersja 10-letnia uzupełniona jest edycjami starzonymi lub finiszowanymi w wielu rodzajach beczek m. in. po sherry, porto, marsali czy burgundach. Destylarnia prowadzi też od 2006 roku próby ze słodami torfowymi, których efektem jest Ballechin. W bieżącym roku pozycja ta weszła do regularnego portfolio producenta. Podczas degustacji zgromadzeni goście mogli zapoznać się z pozycjami dostępnymi na polskim runku.
Edradour 10 YO – starzona w tradycyjnych dębowych beczkach; aromaty wanilii, orzechów, wiśni i żurawiny; w smaku rodzynki, jabłka i jęczmień; finisz słodki i raczej krótki
Edradour 12 YO Caledonia – starzona w beczkach po Sherry Oloroso, nazwa jej nawiązuje do czasów Imperium Rzymskiego i utworu szkockiego pieśniarza Douglasa Macleana; aromaty wiśni, miodu, daktyli i owoców tropikalnych; w smaku ciemne owoce, wanilia, karmel i migdały; finisz ostry, z nutami kakao
Edradour Ruby Port Cask Matured – starzona w beczkach po Porto Ruby; aromaty czarnej porzeczki, karmelu, wanilii; w smaku kwaśne owoce, karmel i słód jęczmienny; finisz długi, bardzo owocowy
Edradour Burgundy Cask Matured – starzona w beczkach po winie z Burgundii; aromaty czerwonej porzeczki, jabłka, wanilii; w smaku rodzynki, miód, słód jęczmienny; finisz długi, owocowo-karmelowy
Edradour Cream Liqueur – likier mleczny na bazie whisky; aromatyczny, maślany, korzenny
Na koniec czas powrócić do tezy z tytułu – najmniejsza destylarnia Szkocji. Faktycznie z produkcją na poziomie 130000 litrów Edradour przez lata pozostawał liderem w tej kategorii. Sytuacja zmieniła się w 2005 roku kiedy powstała destylarnia Daftmill. Z czasem do tej grupy dołączyły Abhainn Dearg, Wolfburn i Strathearn. Nie mniej na ten moment Edradour pozostaje najmniejszą destylarnią, której produkty znajdują się w stałej sprzedaży.
Możliwość zaparkowania przed sklepem
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Więcej informacji
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.