Whisky Miesiąca:
The Glenlivet 15 French Oak Reserve
The Glenlivet to pierwsza legalnie działająca destylarnia w regionie Speyside. Pozwolenie na produkcję whisky uzyskała rok po ustanowieniu odpowiedniego prawa. Mimo różnych zawirowań historycznych destylarnia działa nieprzerwanie do dziś. Obecnie to bez wątpienia jeden z najważniejszych i najbardziej popularnych producentów whisky. The Glenlivet 15 French Oak leżakuje w beczkach po bourbonie i finiszuje w 35% w beczkach z dębu francuskiego z regionu Limousin. W nosie bez problemu odnajdziemy wanilię i karmel z odrobiną przypraw korzennych i leśnych owoców. Usta kremowe, wyraźnie orzechowe z akcentem zielonego jabłka.
Wino Miesiąca:
Finca Del Marquesado Gran Reserva
Eleganckie i złożone wino z najsłynniejszej hiszpańskiej apelacji. Barwa głęboka, rubinowa. W bukiecie dojrzałe owoce, świetnie zintegrowane nuty beczkowe – pieprz, goździki, wanilia. Smak okrągły, dobrze zbudowany, o długim i złożonym finiszu. Starzone przez 26 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego.
Centanni Passerina
Przedstawiciel mało znanego w Polsce regionu Marche i jeszcze mniej znanego szczepu winogron. Kolor jasnożółty, nasycony. Bukiet nietypowy, z początku jabłko i ananas, po chwili nuty przypraw – gałka muszkatołowa, liść laurowy oraz aromaty kwiatowe. W ustach dobrze zbudowane, dość gęste, soczyste i owocowe. Nietuzinkowe wino z nietuzinkowym zamknięciem – szklanym korkiem.