Wino miesiąca:
Lehmann shiraz 2010
Intensywny czerwony kolor uzupełnia intensywny bardzo owocowy bukiet z nutami dymnymi i pieprzowymi. W smaku aromatyczne i bogate z nutami kawy, dojrzałej śliwki, czarnych oliwek i czekolady w posmaku. To esencjonalne wino pasuje najlepiej do czerwonego mięsa z grilla. Można też spróbować z gorzką czekoladą.
Whisky miesiąca:
Glenmorangie Nectar d’or
Nectar D’or to 12 letnia whisky powstała w 2007 roku, najpierw 10 lat dojrzewała w beczkach z amerykańskiego dębu po Bourbonie, a następnie dwa lata we francuskich beczkach po bordoskim, słodkim winie Sauternes. Ta kompozycja beczek stworzyła wyjątkową i niepowtarzalną w charakterze whisky, słusznie nazwaną „złotym nektarem”, o cytrusowo-miodowo-czekoladowym charakterze. Kremowy zapach pełen cynamonu, rodzynek i maślanych bułeczek, przechodzi w charakterystyczne dla Glenmorangie aromaty miodu i cytrusów. Ze względu na moc 46 %, w smaku lekko pikantna, ale wanilia i czekolada nadziewana miodem to wstęp do smaków cytryny, jabłka, śmietany i maślanych ciasteczek.
Lepsza cena:
Cantori Classico Superiore 2009
Wino o słomkowej barwie i intensywnym bukiecie z nutami kwiatów i suszonych owoców. W ustach pełne, wytrawne, aromatyczne, o zdecydowanej kwasowości. Pasuje do potraw z ryb i białego mięsa.