Whisky Miesiąca:
Glenlivet 12yo
Glenlivet 12 yo jest to najlepiej sprzedająca się whisky słodowa w USA oraz druga najlepiej sprzedająca się single malt na świecie. Założona jeszcze na początku XIX wieku, kiedy w dolinie Livet (Speyside) wszystkie gorzelnie działały nielegalnie. Pierwszym który zdecydował się destylować whisky w świetle prawa, był George Smith – założyciel destylarni Glenlivet. Spotkało się to z wrogością sąsiadów, uznających go za zdrajcę (miał on się nie rozstawać z pistoletami w obliczu zagrożenia) jednak wszelkie trudy opłacało się znieść.
Wino Miesiąca:
Abad Dom Bueno Roble
Wino niezwykłe oraz niezwykle rzadkie. Pochodzące z północnego zachodu Hiszpanii, jest winem typowym dla swej apelacji DO Bierzo, czyli… niespotykanym nigdzie indziej. Stworzone w 100% ze szczepu Mencia, pochodzącemu (obok białego Godello) właśnie z Berzo i rzadko widzianego poza nim. Leżakowane w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego przez 9 miesięcy, owoce przeznaczone do produkcji tego wina pochodzą z ponad 50 letnich winorośli. Sam trunek ukazuje to z czego dobrze prowadzony szczep Mencia słynie – ciemne owoce (jeżyna, wiśnia, czarna porzeczka), trochę ziemistych oraz ziołowych nut, pieprz. Soczysty owoc, nieprzesadna kwasowość i subtelne taniny, oraz cena czynią z niego świetną pozycję do spróbowania dla każdego miłośnika win czerwonych.
Lepsza cena:
Zacapa 23yo
W 1867 roku we wschodniej Gwatemali, założone zostało miasto Zacapa, znane początkowo z produkcji lokalnych cygar, serów oraz wypieków. W 1967 roku by uczcić stulecie miasta, czołowy producent rumu w Gwatemali postanowił uczcić ten fakt w wyjątkowy sposób – tworząc rum Zacapa.
Trzcina cukrowa rosnąca na glebach wulkanicznych pochodzi z jednych z najlepszych pól uprawnych na świecie ( w południowo zachodniej Gwatemali). By uzyskać rum zarówno delikatny, jak i bogaty, Zacapa produkowana jest nie jak większość, z melasy trzciny cukrowej, a skoncentrowanego świeżego jej soku. Powolna fermentacja przy udziale wyselekcjonowanych drożdży, a następnie destylacja w miedzianej kolumnie.
Następnie młody destylat dojrzewa ponad 2 kilometry nad poziomem morza, w jednym z najwyżej położonych magazynów do przechowywania alkoholi, gdzie chłód ma spowolnić proces starzenia, a rozrzedzone powietrze i niższe ciśnienie pomagają przenikać aromatom z drewna do trunku. Tam leżakują w systemie Solera (zapożyczonym od win z Jerez)w beczkach po bourbonie, wytrawnych sherry oraz Pedro Ximenez.
Efektem jest rum wyjątkowy, delikatny, pełen smaku i zdobywający najwyższe noty na panelach degustacyjnych.