Whisky Miesiąca:
Cardhu 12YO
Cardhu czyli „czarna skała”, nazwę swą wzięła od barwy wzgórza, u podnóża którego leży gorzelnia. Po II wojnie światowej destylat z Cardhu stosowany był do zestawienia blendów Johnnie Walkera, dziś to jeden z najlepszych słodowych trunków. Cardhu 12YO o bursztynowej barwie, zaskakuje swym łagodnym i słodkawym smakiem, z ukrytym, ale wyczuwalnym niuansem dymu. Można w niej odkryć dojrzałe gruszki, pachnące czarne porzeczki, jagody. Finisz raczej krótki, odrobinę wytrawny. Odpowiedni dla każdego podniebienia.
Wino Miesiąca:
Cava Brut Alta Alella
Hiszpańskie wino musujące z Katalonii produkowane z tradycyjnych szczepów winogron: Macabeo, Xerello, Parellada. Posiadłość położna na skraju Parku Narodowego słynie z najwyższych standardów jakości i ekologicznej uprawy. Wino posiada błyszczącą, złotą barwę. Bardzo aromatyczne, z intensywnym nutami białych kwiatów, tostów oraz miodu. W ustach owocowe.
Lepsza Cena:
Macallan 12YO Sherry
Destylarnia Macallan jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. Słynie głównie z tego, że większość jej destylatów dojrzewa w beczkach po sherry. Destylaty tej wersji leżakowały 12 lat wyłącznie w beczkach po Sherry de Jerez, wykonanych z europejskiego dębu. Dzięki tej wyjątkowej maturacji whisky nabrała bardzo bogatego i pełnego bukietu. Aromat lekki i subtelny, z nutami wanilii suszonych owoców i czekolady. Smak gładki i przyjemny z nutami przypraw korzennych i miodu.
Lepsza Cena:
Trebbiano Sasso dei Lupi
Włoskie wino wyprodukowane w Umbrii odznaczające się dobrą równowagą i słomkową barwą przyozdobioną złoto-zielonymi refleksami. W nosie wyczujemy intensywne nuty tropikalne, w tle natomiast dodatkowo pojawia się miód i wanilia. Lekkie i delikatne.