Parę dni temu winna ekipa Pick and Taste w ramach przygotowań do wprowadzenia nowego programu szkoleniowego postanowiła zobaczyć „co w trawie piszczy” i wybrała się z wizytą do polskich winnic.
Jako pierwszą odwiedziliśmy Winnicę Jaworek. Znana z tego, że jest prekursorem winiarstwa w Polsce a także ze swojego Pinot Gris, które dwa lata z rzędu zdobyło złoty medal w swojej kategorii. Winiarnia położona jest w dość dużej wiosce o nazwie Miękinia zaś sama winnica w głębi za budynkami gospodarczymi. Łatwo tam trafić, są oznaczenia prowadzące do winiarni. Stare zabudowania z czerwonej cegły dodają kolorytu i zachęcają do zajrzenia w każdy zakamarek. Gdy byliśmy na miejscu właśnie zakończono modernizację sali degustacyjnej, w której będzie można kupić wino na kieliszki i zjeść małą przekąskę. W przyszłości otwarta będzie restauracja a także baza noclegowa.
Po posiadłości oprowadziła nas sympatyczna Pani Sabina, która zajmuje się w winnicy produkcją wina. Następnie rolę gospodarza przejął równie sympatyczny Pan Grzegorz, który jak się później okazało jest starym znajomym z forum internetowego poświęconego winiarstwu. Świat jest mały. Grzegorz zajmuje się organizacją pracy w winnicy i kwestiami formalnymi. Ale najważniejsze dla nas jest to, że mogliśmy spróbować Ich win.
Tym razem chciałbym się skupić na ich flagowym winie czyli Pinot Gris 2009.
Założę się, że gdyby degustacja była w ciemno nikt z Was nie pomyślałby, że to jest polskie wino! Wino jest świetne, pachnące, soczyste, bardzo dużo tropikalnych owoców. Niczym nie ustępuje swoim bardziej doświadczonym kolegom. Jest na tyle dobre a produkcja jest na tyle mała, że ciężko je kupić poza regionem. Generalnie jeśli będziecie przejeżdżać obok Wrocławia to koniecznie trzeba tam zajrzeć.
Kilka zdjęć z wizyty w Jaworku
Możliwość zaparkowania przed sklepem
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Więcej informacji
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.