Blog o whisky, winie i innych alkoholach prowadzony przez specjalistów Whisky and Wine Place

4 czerwca 2020

Z rezerwą do reservy

W ostatnią słoneczną niedzielę wybrałem się z żoną na spacerek po ursynowskich zakamarkach. Trafiliśmy do bardzo sympatycznej ni to kawiarni ni to baru. Na miejscu można zjeść pyszne tosty z gorgonzolą i wypić wino podawane na kieliszki w bardzo miłej atmosferze. Karta win bardzo krótka, ale za to ceny mocno […]
4 czerwca 2020

Tym razem zima nie zlitowała się nad polskimi winiarzami

Tym razem zima nie zlitowała się nad Polskimi winiarzami. Zupełnie jakby w innych kwestiach mieli za łatwo. Właśnie zakończone zbiory winogron na Podkarpaciu będą znacząco niższe niż w poprzednim udanym 2011 roku. Mówimy tu o niebagatelnych 30 do nawet 50% mniejszych plonach co w oczywisty sposób wpłynie na i tak […]
4 czerwca 2020

Aberfeldy 43%

Barwa: złoto, przechodzące w lekkie ciemniejsze odcienie Zapach: : bez wody: sporo alkoholu, ostra, lekkie toffi i odrobina wanilii, dużo olejków, ostra skóra, dużo tytoniu : z wodą: bardzo się zmieniła, coś z ziół, owoców, skórka brzoskwini, lekki słód, jabłka pieczone, gruszka, bardzo przyjemne i ciepłe aromaty Smak: : bez wody: […]
4 czerwca 2020

Ardbeg 10 – 46% OB

Barwa: bardzo jasna, momentami wręcz biała Zapach: : bez wody: nie ma nic z alkoholu, sporo soli morskiej, ostro inhaluje, odrobina medyczności, sporo torfu i ostrego jęczmienia, w tle coś ze słodyczy : z wodą: inhaluje nos, dominuje wytrawność, ale nie jakaś bardzo ostra, morze, sól, coś z medyczności, lekkie cytrusy, […]
4 czerwca 2020

Ardmore 1990-2004 43% G&M

Barwa: jasne złota Zapach: : bez wody: lekki alkohol, coś z oleju, dużo gruszki, sporo torfu, coś z wytrawnych tonów – cytrusy, bardzo mało słodkich aromatów, świeże drewno i na koniec wanilia. : z wodą: jest cały czas gruszka, więcej słodu, gdzieś pojawia się miód i wanilia, trochę więcej ostro – […]
4 czerwca 2020

Auchentoshan – Blackadder 14 YO 46%

Barwa: jasne złoto Zapach: : bez wody: zero alkoholu, wanilia zmieszana z dużą ilością oleju, orzeźwiające nuty – zioła- eukaliptus, coś z ciasta i masła : z wodą: rozwodnione oleje i wanilia, ciasto, dla mnie za dużo wody, pojawia się więcej słodyczy Smak: : bez wody: bardzo łagodna, nie czuć alkoholu, […]
4 czerwca 2020

Auchentoshan Select 40%

Barwa: jasne i średnio jasne złoto Zapach: : bez wody: leciutki alkohol, nie ma słodyczy charakterystycznej dla whisky z beczek po sherry, sporo ziół, kwiatów – głównie suszonych, lekkie owoce suszone – szczególnie śliwka, leciutkie cytrusy, lekko czuć wodę, na samym końcu odrobina wanilii i karmelu : z wodą: bardzo łagodny, […]
4 czerwca 2020

Balblair 10

Barwa: złoto, przechodzące w lekkie ciemniejsze odcienie Zapach: : bez wody: sporo alkoholu, ostra, lekkie toffi i odrobina wanilii, dużo olejków, ostra skóra, dużo tytoniu : z wodą: bardzo się zmieniła, coś z ziół, owoców, skórka brzoskwini, lekki słód, jabłka pieczone, gruszka, bardzo przyjemne i ciepłe aromaty Smak: : bez wody: […]
4 czerwca 2020

Balblair 16 lat 40% – oficjalna edycja

Barwa: bardzo ciemna, lekki miód gryczany Zapach: : bez wody: średni alkohol, wytrawne nuty – głównie zioła, leciutkie kwiaty, mało słodyczy – leciutkie rodzynki, morele, cytrusy zmieszane z lekką słodyczą, wanilia, ciasto, trociny, drewno : z wodą: ginie całkowicie alkohol, zioła, kwiaty, dalej wytrawne nuty, coś lekko z orzechów, trochę więcej […]
4 czerwca 2020

Balblair 97-2007 43% – oficjalna edycja

Barwa: pełne złoto, przechodzi czasem w ciemniejsze nuty Zapach: : bez wody: prawie wcale nie ma alkoholu, sucha łąka, dużo słodyczy – takiej z owoców egzotycznych – fruktoza, wanilia, zdecydowana dominacja tej słodyczy – sherry i rodzynki : z wodą: więcej ziół, więcej cytrusów, taka stara skórka z cytryny, ale jest […]

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close