Blog o whisky, winie i innych alkoholach prowadzony przez specjalistów Whisky and Wine Place

28 marca 2011

Balblair 16 lat 40% – oficjalna edycja

Barwa: bardzo ciemna, lekki miód gryczany Zapach: : bez wody: średni alkohol, wytrawne nuty – głównie zioła, leciutkie kwiaty, mało słodyczy – leciutkie rodzynki, morele, cytrusy zmieszane z lekką słodyczą, wanilia, ciasto, trociny, drewno : z wodą: ginie całkowicie alkohol, zioła, kwiaty, dalej wytrawne nuty, coś lekko z orzechów, trochę […]
10 marca 2011

Dalwhinnie 15 lat 43%

Barwa: złota przechodząca w ciemniejsze odcienie, nawet w miód gryczany Zapach: : bez wody: średnia ilość alkoholu, bardzo dużo suszonych kwiatów, wrzosy, łąka wypalona przez słońce, zioła, wanilia, jest troszkę słodyczy – miodu, sherry, ale łączą się one z wytrawnymi zapachami : z wodą: pojawia się coś z torfu, kwiaty, […]
8 marca 2011

Ardmore 1990-2004 43% G&M

Barwa: jasne złota Zapach: : bez wody: lekki alkohol, coś z oleju, dużo gruszki, sporo torfu, coś z wytrawnych tonów – cytrusy, bardzo mało słodkich aromatów, świeże drewno i na koniec wanilia. : z wodą: jest cały czas gruszka, więcej słodu, gdzieś pojawia się miód i wanilia, trochę więcej ostro […]
18 lutego 2011

Najstarsza whisky świata

Whisky najczęściej sprzedawana jest w wersjach oficjalnych przez samych producentów. Innymi słowy np. gorzelnia Ardbeg produkuje whisky, butelkuje ją i sprzedaje pod swoim znakiem firmowym. Niektóre destylarnie decydują się również sprzedawać swój produkt niezależnym rozlewnikom. Te firmy często przechowują takie whisky przez wiele lat aż do momentu sprzedaży. Jeden z […]
17 lutego 2011

Aberfeldy 43%

Barwa: złoto, przechodzące w lekkie ciemniejsze odcienie Zapach: : bez wody: sporo alkoholu, ostra, lekkie toffi i odrobina wanilii, dużo olejków, ostra skóra, dużo tytoniu : z wodą: bardzo się zmieniła, coś z ziół, owoców, skórka brzoskwini, lekki słód, jabłka pieczone, gruszka, bardzo przyjemne i ciepłe aromaty Smak: : bez […]
3 lutego 2011

Rozbudowa destylarni i …

W ciągu ostatnich lat obserwujemy ogromny wzrost zainteresowania whisky na świecie. Jednym z najszybciej rozwijających się gatunków są szkockie trunki. Najczęściej w związku z rosnącym zapotrzebowaniem zwiększane są powierzchnie magazynów lub dokupowane są nowe alembiki, które pozwalają uzyskiwać większe ilość świeżego spirytusu. Mocy produkcyjnych nie da się w większość zakładów […]
1 lutego 2011

Balblair 10

Barwa: złoto, przechodzące w lekkie ciemniejsze odcienie Zapach: : bez wody: sporo alkoholu, ostra, lekkie toffi i odrobina wanilii, dużo olejków, ostra skóra, dużo tytoniu : z wodą: bardzo się zmieniła, coś z ziół, owoców, skórka brzoskwini, lekki słód, jabłka pieczone, gruszka, bardzo przyjemne i ciepłe aromaty Smak: : bez […]
10 stycznia 2011

Dalmore 12 43%

Barwa: bardzo, bardzo ciemny miód gryczany Zapach: : bez wody: nie ma alkoholu, wytrawno słodkie nuty, dominacja owoców – ale słodko gorzkich, dużo sherry i wzmacnianego wina, trochę wanilii i odrobina jabłek, suszone owoce oraz kwiaty, wytrawność zmieszana ze słodyczą : z wodą: dużo wytrawniejsza, nie jest już taka łagodna, […]
10 stycznia 2011

Sprzedaż najdroższej whisky na świecie

Najdroższe whisky na świecie zostały właśnie sprzedane. Nie tak dawno bardzo znana destylarnia Dalmore ogłosiła wprowadzenie na rynek jeden z najkrótszych serii whisky w historii. Dostępne były tylko trzy trunki whisky Dalmore Trinitas. Jedna z butelek tego 64 letniego trunku została sprzedana w Wielkiej Brytanii a kolejne dwie zostały wystawione […]
30 grudnia 2010

Najdroższa whisky na świecie

Po raz kolejny mamy przykład na to, że rynek whisky rośnie, a w zasadzie ceny whisky rosną. Raz na kilka miesięcy bite są rekordy na najdroższą whisky świata. Jeszcze nie tak dawno był to 50 letni Glenfiddich, w grudniu 1992 zapłacono za niego 70 dolarów, w 2003 sprzedano Dalmora 62 […]