Blog o whisky, winie i innych alkoholach prowadzony przez specjalistów Whisky and Wine Place

11 lipca 2011

Anka Pargua

Barwa: Czerwone Region: Maipo Apelacja: Maipo Valley Szczep: 50 % Cabernet Sauv – 10 % Merlot – 15 % Carmenere – 15 % Syrah Kolor: bardzo ciemny Nos: uderzająca czarna porzeczka Usta: dość wytrawne Finisz: zadowalający Informacje dodatkowe: w sumie dobre wino za dobre pieniądze
21 czerwca 2011

Benriach 10 46% Curiositas Peated – OB

Barwa: złoto, przechodzi w ciemniejsze odcienie Zapach: : bez wody: odrobinka alkoholu, mocno torfowa z drugiej strony ładnie owocowa słodycz – pieczone i egzotyczne owoce, miód, rodzynki, figi, suszona śliwka, brzoskwinia, gruszka, odrobina czereśni, powidła, najpierw jest w tej whisky torf, następnie pojawia się spora ilość słodyczy z owoców, bardzo […]
15 czerwca 2011

Woda w whisky szkockiej i amerykańskich trunkach

Jeśli chodzi o szkocką whisky to sprawa jest dość prosta. Ustawowo whisky nie może mieć mniej niż 40 %. Co ciekawe Mendelejew znany nam bardziej z chemii, na rozkaz cara miał sprawdzić jaki poziom alkoholu jest „najzdrowszy” dla organizmu. W swoich badaniach, które zaowocowały obroną pracy doktorskiej dowiódł, że właśnie 40% to najlepsze stężenie alkoholu.Według […]
5 czerwca 2011

Cuvee Hortense 2008

Barwa: Białe Region: Bordeaux Apelacja: Entre-Deux-Mers Szczep: 40 % Sémillon – 50 % Sauvignon – 10 % Muscadelle Kolor: żółte z jasnozielonymi refleksami Nos: finezyjny, egzotyczne owoce, cytrusy, słodkie nuty wanilii, beczki i tostów Usta: tłuste Finisz: bardzo długi Informacje dodatkowe: rewelacyjne wino, cena w Paryżu 6,50 Euro
2 czerwca 2011

Ardmore 1990-2004 43% G&M

Barwa: jasne złota Zapach: : bez wody: lekki alkohol, coś z oleju, dużo gruszki, sporo torfu, coś z wytrawnych tonów – cytrusy, bardzo mało słodkich aromatów, świeże drewno i na koniec wanilia. : z wodą: jest cały czas gruszka, więcej słodu, gdzieś pojawia się miód i wanilia, trochę więcej ostro […]
16 maja 2011

Kto pierwszy zmieszał whisky z cola?

To mniej więcej pytanie z serii jaka whisky jest najlepsza na świecie? Niektórzy twierdzą jednak, że jest to wymysł Beatlesów. Czy jest prawdą, naprawdę nie wiem, ale poniżej znajdziecie Państwo skan odpowiedniego fragmentu z książki napisanej przez managera Beatlesow – Brian’a Epstein’a. Wynika z niej jasno, ze pierwszy raz taki […]
11 maja 2011

Glenlossie 10 43% – F&F

Barwa: miód gryczany, ciemny miód gryczany Zapach: : bez wody: lekki i średni alkohol, bardzo mocno wytrawna, olejki, dominacja wytrawności – traw, ziół, odrobina miodu, może skórki z cytrusów : z wodą: nie ma już tej ostrości, ale cały czas ta wytrawność, coraz więcej słodyczy – karmelu, sherry, miodu Smak: […]
23 kwietnia 2011

Ardbeg 10 – 46% OB

Barwa: bardzo jasna, momentami wręcz biała Zapach: : bez wody: nie ma nic z alkoholu, sporo soli morskiej, ostro inhaluje, odrobina medyczności, sporo torfu i ostrego jęczmienia, w tle coś ze słodyczy : z wodą: inhaluje nos, dominuje wytrawność, ale nie jakaś bardzo ostra, morze, sól, coś z medyczności, lekkie […]
20 kwietnia 2011

Piąty smak – umami

Jeszcze do niedawna twierdzono, że występują tylko cztery podstawowe smaki, słodki, słony, kwaśny oraz gorzki. Każda ze stref języka odpowiadała za inne doznania, dlatego tak ważne było i niezmiennie jest, rozlewanie trunku po całych ustach. Co ciekawe na środku języka nic nie czujemy. Kubki smakowe umieszczone są nie tylko na […]
2 kwietnia 2011

Old Pulteney 17 YO

Barwa: ciemne i bardzo ciemne złoto Zapach: : bez wody: średni i mocny alkohol, bardzo dużo słodyczy, takiej owocowej, egzotycznej – marakuja, mango, pieczone jabłko lekki słód i lekki miód, suszone morele i figi, coś z czekolady : z wodą: uciekł alkohol, dużo przyjemniejsza, mniej słodyczy egzotycznej, mango, brzoskwinia, owoce […]

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close