Blog o whisky, winie i innych alkoholach prowadzony przez specjalistów Whisky and Wine Place

17 lutego 2011

Aberfeldy 43%

Barwa: złoto, przechodzące w lekkie ciemniejsze odcienie Zapach: : bez wody: sporo alkoholu, ostra, lekkie toffi i odrobina wanilii, dużo olejków, ostra skóra, dużo tytoniu : z wodą: bardzo się zmieniła, coś z ziół, owoców, skórka brzoskwini, lekki słód, jabłka pieczone, gruszka, bardzo przyjemne i ciepłe aromaty Smak: : bez […]
3 lutego 2011

Rozbudowa destylarni i …

W ciągu ostatnich lat obserwujemy ogromny wzrost zainteresowania whisky na świecie. Jednym z najszybciej rozwijających się gatunków są szkockie trunki. Najczęściej w związku z rosnącym zapotrzebowaniem zwiększane są powierzchnie magazynów lub dokupowane są nowe alembiki, które pozwalają uzyskiwać większe ilość świeżego spirytusu. Mocy produkcyjnych nie da się w większość zakładów […]
1 lutego 2011

Balblair 10

Barwa: złoto, przechodzące w lekkie ciemniejsze odcienie Zapach: : bez wody: sporo alkoholu, ostra, lekkie toffi i odrobina wanilii, dużo olejków, ostra skóra, dużo tytoniu : z wodą: bardzo się zmieniła, coś z ziół, owoców, skórka brzoskwini, lekki słód, jabłka pieczone, gruszka, bardzo przyjemne i ciepłe aromaty Smak: : bez […]
10 stycznia 2011

Dalmore 12 43%

Barwa: bardzo, bardzo ciemny miód gryczany Zapach: : bez wody: nie ma alkoholu, wytrawno słodkie nuty, dominacja owoców – ale słodko gorzkich, dużo sherry i wzmacnianego wina, trochę wanilii i odrobina jabłek, suszone owoce oraz kwiaty, wytrawność zmieszana ze słodyczą : z wodą: dużo wytrawniejsza, nie jest już taka łagodna, […]
10 stycznia 2011

Sprzedaż najdroższej whisky na świecie

Najdroższe whisky na świecie zostały właśnie sprzedane. Nie tak dawno bardzo znana destylarnia Dalmore ogłosiła wprowadzenie na rynek jeden z najkrótszych serii whisky w historii. Dostępne były tylko trzy trunki whisky Dalmore Trinitas. Jedna z butelek tego 64 letniego trunku została sprzedana w Wielkiej Brytanii a kolejne dwie zostały wystawione […]
30 grudnia 2010

Najdroższa whisky na świecie

Po raz kolejny mamy przykład na to, że rynek whisky rośnie, a w zasadzie ceny whisky rosną. Raz na kilka miesięcy bite są rekordy na najdroższą whisky świata. Jeszcze nie tak dawno był to 50 letni Glenfiddich, w grudniu 1992 zapłacono za niego 70 dolarów, w 2003 sprzedano Dalmora 62 […]
15 grudnia 2010

Torfowość whisky i PPM

Często gdy oceniamy whisky, szczególnie z Wysp czy Islay na myśl przychodzą nam smaki i aromaty, wodorostów, soli morskiej, torfu, smoły, palonych liści, podkładu kolejowego, lizolu czy medyczności. Większość z tych „dziwnych” posmaków pochodzi właśnie z torfu. W jaki sposób go mierzymy i w jakiej jest on skali? PPM – […]
15 grudnia 2010

Oban 14 43%

Barwa: bardzo ciemne złoto Zapach: : bez wody: nie czuć alkoholu, sporo olejków, dużo wytrawności z ziół i kwiatów, owocowość – morelki, pomarańcze, odrobina morza, odrobina soli, ładnie zrównoważona, wrzosy, coś z sherry, odrobina torfu : z wodą: słodka i wytrawna, coś z pieczonego jabłka się pojawia, brzoskwinie pieczone, oleje, […]
3 grudnia 2010

Kolekcje whisky

Ostatnio przeglądając internet w celu znalezienia informacji o bardzo rzadkiej whisky natknąłem się na niezwykle ciekawą stronę dla kolekcjonerów wybornych trunków – www.collectorsencyclopedia.com. Nie tylko zachwyca ona niezliczoną wręcz ilością pozycji, ale przede wszystkim ich unikatowością. Dokładnie wertując tą stronę możemy zobaczyć jak zmieniały się etykiety i kształty butelek na […]
28 listopada 2010

Glenmorangie Madeira Wood Finish 43%

Barwa: ciemne złoto, w zasadzie miód gryczany Zapach: : bez wody: nie ma alkoholu, delikatna, ciepła, słodka, egzotyczne owoce – brzoskwinia, mango, marakuja, rodzynki – mocno wysuszone, coś z olejków waniliowych, odrobina zielonych jabłek, skóra zamszowa, wytrawne wino wzmacniane, zioła i suszone kwiatów – za wytrawne : z wodą: dużo […]

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close