Oferta Lipca

03/07/2015 przez wawp Brak komentarzy »

 

DSC_0523

Whisky miesiąca:

Dalmore 12

Niezwykle popularna destylarnia działająca od 1839 roku, z jakże rozpoznawalnym herbem klanu Mackenzie, dużym porożem jelenia zajmującym sporą część butelki. Zakład położony jest na północy regionu Highlands, nieopodal Loch Morie skąd czerpie wodę do produkcji destylatów. Dalmore 12 spędza 9 lat w beczkach po bourbonie, po czym połowę whisky przelewa się do beczek po winie Maltusalem (sherry oloroso), drugą część pozostawiając w poprzednich beczkach.

 Wpływ beczek po sherry można wyczuć w profilu smakowym. Pomarańcz połączona z suszonymi śliwkami, czekoladą i marcepanem w zapachu, w smaku cytrusy, piernik, kawa, cynamon.

 

 

Wino miesiąca:

Weingut Am Kaiserbaum Weissburgunder Feinherb

Winem miesiąca jest idealny towarzysz lipcowych dni. Niemiecki Weissburgunder, czyli Pinot Blanc, to orzeźwiające, lekkie oraz półwytrawne dzieło rodziny Huninger z Pfalz. W kieliszku odnajdziemy cytrusy, kwiaty, białe owoce, w otoczce delikatnie wyczuwalnego cukru resztkowego oraz równoważącej go kwasowości.

 

 

Lepsza cena:

Clos Montblanc Xipella 2011

Hiszpańskie wino z apelacji Barbera de la Conca w Kaltaloni, to dzieło nowoczesnej winnicy założonej w 1988 roku. Garnatxa (Garnacha, 44%), Monastrell (44%), Samso (lokalny szczep, 10%) oraz Shiraz (2%) dają wino niesamowicie gładkie, pełne, z nutami dojrzałych ciemnych owoców oraz przypraw korzennych, z gładkimi taninami oraz długim finiszem. Na dobry początek w wyjątkowej cienie!

 

 

Yamazaki 12

20/06/2015 przez wawp Brak komentarzy »

Yamazaki 12 – czyli krótka historia fenomenu.

 

Jeszcze niedawno każdy miłośnik japońskich destylatów mógł bez problemu cieszyć się 12 letnim dziełem destylarni Suntory. Dziś jej zakup to nie tylko wysiłek dla portfela, ale także dla samego poszukującego, a wszystko za sprawą m.in. pewnego Anglika…

 

Suntory Distillery to najstarsza gorzelnia whisky w Japonii – założona w 1923 roku przez Shinjiro Torii, w Dolinie Yamazaki, nieopodal Kioto. Pomimo inspiracji szkockimi maltami, miejsce to charakteryzuje innym klimatem od Szkocji, posiadając przy tym jedne z najczystszych źródeł wód w Japonii.

Do lat 80 powstawały tylko mieszane whisky Suntory, by w 1984 roku światło dzienne ujrzała marka Yamazaki, pierwsza whisky single malt z Japonii, dojrzewająca m.in. w beczkach z rzadkiego gatunku dębu japońskiego. Po latach obfitych w nagrody i punktacje +90/100, nadeszła chwila wyjątkowa.

 

Jim Murray, jeden z najbardziej wpływowych krytyków whisky, autor wydawanych co roku Jim Murray’s Whisky Bible, w wydaniu 2015 przyznał destylarni wyjątkowy honor. Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 została ogłoszona Whisky Roku 2015, deklasując trunki ze Szkocji. Ocenił ją na aż 97,5/100 punktów.

W tym momencie każdy miłośnik uisge beatha zapragnął spróbować Yamazaki Sherry Cask 2013. Niestety, nie każdy ma taką możliwość, wyprodukowana została w bardzo małych ilościach, do Polski praktycznie nie dotarła.

Pozostało nam pocieszać się Yamazaki 12 (mającą również całe garści medali wywiezionych z konkursów IWSC czy San Francisco), tymczasem spotkała nas przykra niespodzianka. Produkcja tej whisky w teorii wciąż jest kontynuowana, w praktyce do Polski dociera w mikroskopijnych ilościach.

 

Pozostaje albo pocieszyć się Yamazaki Distiller’s Reserve, wersji No Age Statement (whisky bez zadeklarowanego czasu dojrzewania destylatu w beczce) która zastąpiła nieprodukowaną już Yamazaki 10… lub spróbować kupić nieliczne pozostałe na rynku okazy Yamazaki 12, jednak musimy być przygotowani na intensywne poszukiwania.

 

Cały czas staramy się odnajdować dla Was ostatnie butelki, nawet z niezłymi efektami. Niestety krótkotrwałymi, każda partia którą wstawimy na półkę rozchodzi się błyskawicznie. Polscy miłośnicy whisky są żądni smaku Yamazaki 12, a rezerwy zapasów topnieją błyskawicznie, tak więc nie czekaj – te butelki na naszych półkach mogą być ostatnimi :) .

 

Chętnych zapoznania się z Yamazaki 12 zapraszamy do nas!

 

 

DSC_0488

 

Propozycje na Czerwiec

05/06/2015 przez wawp Brak komentarzy »

 

DSC_0495


Whisky Miesiąca:

 

Glenkinchie 12

 

Glenkinchie Distillery została założona w 1837 roku w niedalekim sąsiedztwie stolicy Szkocji, Edynburga. Z tego powodu produkowana tam whisky zwana jest „The Edinburgh Malt”. Whisky bardzo delikatna i aksamitna w smaku. Wyczuwalne aromaty pomarańczy i jabłek. W smaku wyczuwalne nuty waniliowe, karmelowe; bardzo kremowa. Ze względu na swoją łagodność doskonała propozycja dla miłośników whiskey irlandzkiej.

 

 

Wino Miesiąca:

 

Glen Carlou Haven Syrah Mourvedre

 

Wino z południowoafrykańskiego regionu Paarl, pochodzące z jednej z najsłynniejszych winnic regionu Glen Carlou. Mieszanka szczepów Syrah i Mourvedre, z dominującym udziałem tego pierwszego. Międzynarodowy szczep Syrah i znany miłośnikom hiszpańskich win z regionu Yecla Mourvedre, nazywany tam Monastrellem. Wyjątkowy rubinowy kolor z purpurowymi refleksami. Nos i usta pełne ciemnych owoców z odrobiną wanilii i przypraw korzennych.

 

 

Lepsza Cena:

 

La Purisima Blanco

 

Mieszanka szczepów Sauvignon Blanc, Macabeo i Verdejo z regionu Yecla. Nos intensywny, pełen aromatów białych kwiatów i cytrusów. Usta pełne, wyczuwalne żółte owoce i miód, długi finisz. Wino bardzo świeże i delikatne. Znakomicie sprawdza się na imprezach plenerowych jak również przy stole jako towarzysz lekkich dań z owoców morza lub białego mięsa.

 

Edinburgh

Ardbeg Perpetuum – nowość na 200 lecie destylarnii

02/06/2015 przez wawp Brak komentarzy »

ARDBEG-DAY_696x300px_03g

W ostatnią sobotę swoją premierę miała nowa limitowana wersja Ardbega – Perpetuum.

Ardbeg to najbardziej torfowa szkocka whisky o zdecydowanym, bezkompromisowym charakterze. Pochodzi z małej, kamienistej wyspy Islay, położonej na południowo – zachodnim skraju Szkocji. Jest przedmiotem kultu ekspertów i największych amatorów tego trunku.
Co roku z okazji Ardbeg Day poznajemy nową limitowaną edycję tej wyjątkowej whisky.
Ardbeg Perpetuum  jest kwintesencją dziedzictwa marki, która w tym roku obchodzi swoje dwusetne urodziny. Łączy w sobie przeszłość, teraźniejszość i przyszłość.
Do stworzenie Perpetuum posłużył jedwabisty Ardbeg z beczek po burbonie oraz pikantny Ardbeg z beczek po sherry. Mamy tu również pewną niespodziankę, którą odkryjemy dopiero podczas pierwszej uroczystej degustacji jubileuszowej whisky.

Wyspiarską surowość oddają ukryte w trunku niepowtarzalne aromaty smoły, sadzy i żywicy sosnowej. Uzupełniają je nuty gorzkiej czekolady i melasy owianej mroźną bryzą morską. Mnogość intensywnych aromatów zespala ze sobą dym torfowy, który od dwóch wieków stanowi o wyjątkowości whisky Ardbeg, uznawanej za najbardziej torfową na świecie. Pomimo swej dymności, Ardbeg słynie z przyjemnej słodyczy, powszechnie pieszczotliwie określanej mianem „torfowego paradoksu”. Finisz, jak na Perpetuum przystało, jest nieskończenie długi i zachwyca kompozycją opartą na oleju lnianym, w którym przebłyskują wonie sherry, kreozotu i smoły.

Royal Salute

29/04/2015 przez wawp Brak komentarzy »

Royal Salute

 

Historia kolekcji Royal Salute rozpoczyna się w roku 1953 gdy na tron Wielkiej Brytanii wstępuje królowa Elżbieta II. Dla uczczenia tego wydarzenia Charles Julian, master blender Chivas Brothers postanawia stworzyć wyjątkowe whisky mieszane. Nowy blend marki Chivas – Royal Salute miał być whisky składająca się z destylatów starzonych minimum dwadzieścia jeden lat czyli dłużej niż większość dostępnych w tamtym okresie na rynku whisky. Wyjątkowość tego projektu miała podkreślić nadejście nowej epoki w dziejach Wielkiej Brytanii, epoki mass mediów której początkiem była oglądana przez ponad trzysta milionów widzów transmisja telewizyjna koronacji.

product-62-bottle

 

Royal Salute 21 Years Old – starzona minimum dwadzieścia jeden lat whisky mieszana zaprezentowana po raz pierwszy w 1953 roku na cześć wstępującej na tron królowej Elżbiety II; whisky dostępna jest w ręcznie produkowanym porcelanowym dekanterze, w trzech kolorach symbolizujących klejnoty koronacyjne królowej; nazwa pochodzi od klasycznej salwy honorowej składającej się z dwudziestu jeden wystrzałów, w Wielkiej Brytanii zwanej „salwą królewską”

 

Royal Salute 50 Years Old - starzona minimum pięćdziesiąt lat whisky mieszana zaprezentowana w 2003 roku z okazji złotego jubileuszu królowej

 

Royal Salute 100 Cask – starzona minimum dwadzieścia jeden lat whisky mieszana zaprezentowana w 2004 roku; whisky stworzona ze stu najlepszych beczek

 

Royal Salute 38 Years Old Stone of Destiny – starzona minimum trzydzieści osiem lat whisky mieszana zaprezentowana w 2005 roku; whisky dostępna jest w ręcznie produkowanym dekanterze Revol, inkrustowanym 24-karatowym złotem; nazwa pochodzi od obdarzonego wielką mocą kamienia koronacyjnego starożytnych królów Szkocji

 

Royal Salute 62 Gun Salute – whisky mieszana zaprezentowana w 2010 roku; whisky dostępna jest w dekanterze Dartington Crystal; nazwa pochodzi od wyjątkowej salwy honorowej, sześćdziesięciu dwóch wystrzałów z Tower of London z których dwadzieścia jeden dedykowanych jest królewskiej rocznicy, dwadzieścia dedykowanych jest Tower of London jako królewskiej własności i dwadzieścia jeden dedykowanych jest miastu Londyn

 

Royal Salute Tribute to Honour – starzona minimum czterdzieści pięć lat whisky mieszana zaprezentowana w 2011 roku; whisky dostępna jest w ręcznie produkowanym dekanterze Revol, inkrustowanym 24-karatowym złotem, perłami i diamentami; nazwa pochodzi od XV-wiecznych klejnotów koronacyjnych szkockich królów; stworzono tylko 21 butelek

 

Royal Salute Diamond Jubilee – starzona minimum dwadzieścia jeden lat whisky mieszana zaprezentowana w 2012 roku z okazji 60-lecia panowania królowej Elżbiety II; nazwa nawiązuje bezpośrednio do jubileuszu – diamentowy, pośrednio zaś do jakości whisky Royal Salute – krystalicznie czysta, bez skazy

Propozycje na kwiecień

02/04/2015 przez wawp Brak komentarzy »

kwiecien2015

 Wino Miesiąca:
Parvus Syrah Alta Alella
Hiszpańskie wino czerwone z położonej w Katalonii małej apelacji Alella. Posiadłość położna na skraju Parku Narodowego słynie z najwyższych standardów jakości i ekologicznej uprawy, goszcząc w kartach win najlepszych restauracji w Europie i Stanach. Syrah ten posiada głęboką, purpurową barwę. Bardzo aromatyczne, z intensywnym nutami czarnej porzeczki, jeżyn i jagód. W ustach bardzo owocowe i świeże. Nowość na naszych półkach, pozycja obowiązkowa do przetestowania.



Whisky miesiąca:
Talisker 10
Absolutna klasyka single malt. Jedyna gorzelnia na wyspie Skye (miejscowość Carbost), działająca od 1830 roku, której destylaty wykorzystywane są m.in. do produkcji znikającego już z rynku zielonego Johnnie Walkera 15.

Talisker 10 mimo młodego wieku elektryzuje liczne grono miłośników whisky. Charakterystyczne nuty torfu ucieszą każdego miłośnika przydymionych aromatów. Niezwykle intensywne, choć jeszcze nie na poziomie potężnych trunków z południowego krańca Islay. Do tego typowe dla tej destylarni aromaty morskie i słony posmak, perfekcyjnie równoważące się z cytrusami  oraz suszonymi owocami i subtelną słodyczą ukryta pod pokładami torfu. Długa, pieprzna na finiszu, potężna, a jednocześnie niesamowicie elegancka i ułożona.



Lepsza Cena:
Zestaw 3 wyjątkowych win.
Przez cały kwiecień w świątecznym nastroju proponujemy Państwu zestaw 3 wyjątkowych win w równie wyjątkowej cenie:
Landaluce Tempranillo
Młode, świeże wino z najbardziej rozpoznawalnej apelacji Hiszpanii – regionu Rioja (DOC Rioja Alavesa). Soczyste, o aromatach czerwonych owoców, śliwek, ściółki i kwiatów. W ustach dobrze ułożone i jedwabiste.
Secondoatto Sasso dei Lupi
Włoskie wino wyprodukowane w Umbrii ze szczepów Sangiovese i Merlot odznaczające się czerwoną barwą z purpurowymi refleksami. W nosie wyczujemy intensywne nuty owocowe, w tle natomiast dodatkowo pojawia się pieprz i wanilia. Aksamitne i delikatne.
Pansa Blanca Alta Alella
Hiszpańskie wino białe ze szczepu Pansa Blanca (lokalny synonim Xerello) z apelacji Alella. Posiadłość położna na skraju Parku Narodowego słynie z najwyższych standardów jakości i ekologicznej uprawy. Delikatna, mieniąca się jasnozłota barwa i słomkowe refleksy. W nosie białe kwiaty, morele i cytrusy.

Glenlivet 50 The Winchester Collection 1964 tylko u nas!

25/03/2015 przez wawp Brak komentarzy »

front

 

Już oficjalnie – jesteśmy posiadaczami jedynej obecnej w sprzedaży w Polsce butelki Glenlivet 50 The Winchester Collection 50 1964!

Winchester Collection to pierwsza na świecie seria wyjątkowo rzadkich i cennych 50-letnich whisky Glenlivet. Całym procesem opiekuje się Alan Winchester, Master Distiller tej destylarni.

Pierwsze wydanie, to destylaty z roku 1964, które do 17 czerwca 2014 leżakowały w beczkach z nowego dębu i po bourbonie.

Cask Strength przy zaledwie 42,3% alkoholu – pięć dekad leżakowania zabrały w Udziale Aniołów słuszną porcję mocy. Destylat rozlany do butelek, które same w sobie są dziełem sztuki, trafił na rynek w ilości zaledwie 100 sztuk na cały świat. Na polski rynek przeznaczono tylko 3 sztuki, z czego nasza jest najniżej numerowana (numer butelki 37) oraz co najważniejsze, jako jedyna nie znajduje się obecnie w prywatnych rękach!


Jeśli zechcecie dowiedzieć się więcej o wyjątkowej whisky Glenlivet 50 zapraszamy do zapoznania się z prezentację poniżej.

 

Slàinte!

Whisky and Wine Place - 1Glenlivet 50 – prezentacja

Nasze propozycje na marzec…

10/03/2015 przez wawp Brak komentarzy »

Oto co możemy zaproponować w marcu :

oferta marzec

 

Wino Miesiąca:

Cortijo Trifillas Petit Verdot

Wino z regionu Kastylii – 100% Petit Verdot, dojrzewające 6 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Pełna wiśniowa barwa, aromaty dojrzałych owoców w otoczeniu nut balsamicznych i przypraw. Świetnie łączy dojrzałość z zachowanym pełnym owocem. Dobrze zbudowane, gładkie i miękkie na podniebieniu – w swojej cenie po prostu wyjątkowe.


Whisky Miesiąca:

Singleton 12 + szklanki

Klasyczna whisky ze Speyside powstająca w destylarni Dufftown (założona w 1895 roku w budynku starego młyna), spędza 12 lat w beczce po bourbonie. Idealna dla osób chcących poznać podręcznikowy wręcz okaz destylatów z tego regionu. Delikatna, subtelna, ze słodkawymi nutami słodu, zielonymi jabłkami, orzechami.

W zestawie z dwiema oryginalnymi szklankami sygnowanymi logo Singleton.


Lepsza cena:

Landaluce Tempranillo

Młode, nie dojrzewające w beczce wino z najbardziej rozpoznawalnej apelacji Hiszpanii – regionu Rioja (DOC Rioja Alavesa). Szczepy to 95% Tempranillo i 5% dodatku białej Viury (ręcznie zbierane), ciekawostką jest metoda fermentacji zwana maceracją węglową – pozwala uzyskać wina niezwykle owocowe, do pica za młodu. Właśnie w młodości tkwi cały urok wina. Soczyste, o aromatach czerwonych owoców, śliwek, ściółki i kwiatów. W ustach dobrze ułożone, jedwabiste. Marcowa propozycja nie do odrzucenia.

 

Degustacja whisky Glenfiddich

05/03/2015 przez wawp Brak komentarzy »

glenfiddich-latest-maltmaster

20 lutego gościliśmy z Wami Mateusza Zabiegaja, przedstawiciela grupy William Grant and Sons Distillers Ltd. Opowiedział Nam o flagowym produkcie tej firmy, jednej z najpopularniejszych na świecie whisky single malt – Glenfiddich.

Mieliśmy okazję poznać (całkiem blisko) Glenfiddich 12 (beczki po bourbonie i sherry), Glenfiddich 15 (bourbon, sherry i nowe beczki, mieszana w systemie solera) oraz Glenfiddich 18 (beczki po sherry Oloroso oraz z amerykańskiego dębu). Poza podstawowymi edycjami, mieliśmy debiutującą na polskim rynku – Glenfiddich Rich Oak, która po 14 latach w beczkach po bourbonie przelewana jest do nowych, z amerykańskiego i hiszpańskiego z dębu. Na koniec coś równie ciekawego – tak wyjątkowego, że władze Stanów Zjednoczonych zabraniały importu tego trunku do kraju – Glenfiddich 21 Gran Reserva, która ostatnie swe chwile spędzała w beczkach po rumie (jak się możemy domyślić, kubańskim).

To był wieczór pełny dobrej whisky, ciekawych opowieści, oraz trudnych pytań, z których żadne nie pozostało bez odpowiedzi. Jak widać po minach, zdecydowanie udany piątkowy wieczór. To nie ostatnie takie spotkanie, więc bądźcie czujni!

 

Edradour – najmniejsza destylarnia Szkocji?

28/01/2015 przez wawp Brak komentarzy »

Powstała w 1825 roku destylarnia przyciąga co roku miliony turystów, którzy osobiście chcą się przekonać o jej wyjątkowości. W październiku taką możliwość bez konieczności wyjazdu do Szkocji otrzymali klienci naszego sklepu Whisky and Wine Place, gdzie importer Edradoura zorganizował degustację.

Po raz pierwszy whisky single malt nosząca nazwę Edradour pojawiła się na rynku w 1986 roku, w cztery lata po przejęciu przedsiębiorstwa przez koncern Campbell Distilleries. Wcześniej cała produkcja trafiała do popularnego w tamtym czasie blendu The King’s Ransom, w którego dystrybucję na terenie USA zamieszana była mafia, ze słynnym Frankiem Costello na czele. Kierowana przez niego organizacja jak się później okazało była też nieformalnym właścicielem samej destylarni w latach 1938 – 1982. Po roku 1982 w związku z wybudowaniem centrum turystycznego Edradour stał się ważnym elementem turystycznym na mapie Szkocji. Na stałe zagościł też w świadomości miłośników bursztynowego trunku na całym świecie. W roku 2002 destylarnię kupił niezależny dystrybutor Signatory, który od samego początku chciał zachować historyczny charakter miejsca. Kompleks budynków zakładu nie zmienił wyglądu od dziesięcioleci a pracujące tam maszyny niejednokrotnie mogłyby stać się obiektem muzealnym. Do dnia dzisiejszego cały proces produkcyjny kontrolują jedynie trzy osoby.

Obecnie Edradour posiada w swojej ofercie kilkanaście whisky single malt. Klasyczna wersja 10-letnia uzupełniona jest edycjami starzonymi lub finiszowanymi w wielu rodzajach beczek m. in. po sherry, porto, marsali czy burgundach. Destylarnia prowadzi też od 2006 roku próby ze słodami torfowymi, których efektem jest Ballechin. W bieżącym roku pozycja ta weszła do regularnego portfolio producenta. Podczas degustacji zgromadzeni goście mogli zapoznać się z pozycjami dostępnymi na polskim runku.

Edradour 10 YO – starzona w tradycyjnych dębowych beczkach; aromaty wanilii, orzechów, wiśni i żurawiny; w smaku rodzynki, jabłka i jęczmień; finisz słodki i raczej krótki

Edradour 12 YO Caledonia – starzona w beczkach po Sherry Oloroso, nazwa jej nawiązuje do czasów Imperium Rzymskiego i utworu szkockiego pieśniarza Douglasa Macleana; aromaty wiśni, miodu, daktyli i owoców tropikalnych; w smaku ciemne owoce, wanilia, karmel i migdały; finisz ostry, z nutami kakao

Edradour Ruby Port Cask Matured – starzona w beczkach po Porto Ruby; aromaty czarnej porzeczki, karmelu, wanilii; w smaku kwaśne owoce, karmel i słód jęczmienny; finisz długi, bardzo owocowy

Edradour Burgundy Cask Matured – starzona w beczkach po winie z Burgundii; aromaty czerwonej porzeczki, jabłka, wanilii; w smaku rodzynki, miód, słód jęczmienny; finisz długi, owocowo-karmelowy

Edradour Cream Liqueur – likier mleczny na bazie whisky; aromatyczny, maślany, korzenny

Na koniec czas powrócić do tezy z tytułu – najmniejsza destylarnia Szkocji. Faktycznie z produkcją na poziomie 130000 litrów Edradour przez lata pozostawał liderem w tej kategorii. Sytuacja zmieniła się w 2005 roku kiedy powstała destylarnia Daftmill. Z czasem do tej grupy dołączyły Abhainn Dearg, Wolfburn i Strathearn. Nie mniej na ten moment Edradour pozostaje najmniejszą destylarnią, której produkty znajdują się w stałej sprzedaży.