Blog o whisky, winie i innych alkoholach prowadzony przez specjalistów Whisky and Wine Place

24 października 2012

Corralillo Winemaker,s blend 2008

Kolor: Czerwone. Region: San Antonio Valley (Chile). Szczepy: Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Pinot Noir. Barwa: Piekielnie wręcz głęboka wiśnia. Nos: Owoce ciemne, aronia, wiśnia ale i cos lekko słodkiego, skorka dobrze przypieczonego chleba lekka kawa dopiero co zmielona. Nuta kwasowa, jak z limonki. Usta: Dobra równowaga z lekkim suszeniem w […]
8 października 2012

Whisky and Wine Place

Nieśmiało chcielibyśmy poinformować o naszym nowy projekcie, Whisky and Wine Place – największym sklepie z ekskluzywnymi trunkami i szlachetnymi cygarami w Warszawie. Już za kilka tygodniu uruchomimy niezwykłe miejsce z ponad 300 whisky klasy single malt i ponad 600 specjalnie dobranymi winami. Aby w pełni sprostać oczekiwaniom naszych gości oferta […]
12 września 2012

Meritz Pinot Bianco 2011 Cantine Tramin

Kolor: Białe. Region: Alto Adige (Włochy). Szczepy: Pinot Bianco. Barwa: Jasno złota, przejrzysta, wodnista. Nos pierwszy: Kwasowy, cytrynowy, miód lipowy. Drugi nos: Pierwszy plan dość mocny ale w tle spora zmienność niuansów. Przebijają się mięta, zielone jabłko. Usta: Sporo ciała, tłustość smaku. Duża kwasowość pokryta dobrym finiszem i cukrem. Wyczuwalne […]
31 sierpnia 2012

Chateau Haut Monplasir Cahors 2005

Kolor: Czerwone. Region: Francja Południowo – Zachodnia (Cahors DOC). Szczepy: Malbec. Barwa: Ciemno wiśniowa, buraczana. Nos pierwszy: Bardzo stłamszony, błotnisty i grzybowy. Nos drugi: To tło z pierwszego zapowiadające mocne i treściwe wino. Curry, wiśnia, jeżyna. Usta pierwsze: Bardzo suche i rozgrzewające. Usta drugie: Więcej kwasowości ale i soczystości. Finisz: […]
27 sierpnia 2012

Whisky na księżycu…

Jedna z whisky pochodzących ze szkockiej wyspy Islay, a mianowicie Ardbeg została wysłana w kosmos. Ardbeg został zaproszony do tej niezwykłej współpracy przez firmę badającą kosmos NanoRacks, której zależało na sprawdzeniu jak będzie dojrzewać szkocka w kosmosie. Naukowcy spekulują na temat wpływu mniejszej grawitacji na dojrzewanie szlachetnych trunków, a Ardbeg […]
31 lipca 2012

Tomintoul 10 40% – OB

Barwa: złoto z zielonymi odcieniami Zapach: : bez wody: wyczuwalny alkohol, wanilia, jabłka, dominacja ostrych zapachów, delikatne skórki pomarańczy, słoma, zioła, suszone kwiaty, świeży jęczmień i słód, dominuje wytrawność : z wodą: ponownie wytrawny, cytrusy, pomarańcz lekki – skórka aromatyczna, miód, leciutkie olejki i wanilia, coś z ciemnych owoców Smak: […]
31 lipca 2012

Tomintoul 10 40% – OB

Barwa: złoto z zielonymi odcieniami Zapach: : bez wody: wyczuwalny alkohol, wanilia, jabłka, dominacja ostrych zapachów, delikatne skórki pomarańczy, słoma, zioła, suszone kwiaty, świeży jęczmień i słód, dominuje wytrawność : z wodą: ponownie wytrawny, cytrusy, pomarańcz lekki – skórka aromatyczna, miód, leciutkie olejki i wanilia, coś z ciemnych owoców Smak: […]
9 lipca 2012

Glenlivet 15 French Oak Reserve 40% – OB

Barwa: bardzo ciemne złoto, miód gryczany  Zapach: : bez wody: nie ma alkoholu, delikatna, odrobina egzotycznej słodyczy – brzoskwinia, banany, z czasem perfumy, wytrawność – leciutki jęczmień, suszone kwiaty, gruszka, z czasem robi się coraz bardziej wytrawna – tytoń, skóra zamszowa, cytrusy : z wodą: kwiaciarnia, lilie, wytrawność, sporo cytrusów, […]
6 czerwca 2012

Glenkichnie 10 lat, 43%

Barwa: ciemne złoto, lekko przechodzi w miedź Zapach: : bez wody: dużo alkoholu, wrzosy, suszone kwiaty, dużo słodyczy – miód, sherry, wytrawne zapachy coś z cytrusów, dużo ziół i suszonych owoców, słonecznik – świeży taki rosnący w ogródku, wanilia z beczki : z wodą: znacznie mniej alkoholu, owoce, kwiaty, coś […]
28 maja 2012

Najstarszy Glenfarclas

Jakiś czas temu zaczęły mnie dochodzić słuchy o planach wypuszczenia limitowanej edycji Glenfarclasa. Pokątnie mówiło się, że będzie to whisky 58 letnia. Ciężko było mi w to uwierzyć, ale jeśli coraz więcej destylarni wypuszcza niezwykle stare whisky to czemu nie Glenfarclas? Po kilku tygodniach wszystko okazało się prawdą, ale co ciekawe […]

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close