Blog o whisky, winie i innych alkoholach prowadzony przez specjalistów Whisky and Wine Place

12 stycznia 2012

W jakim regionie jest zakład Glendronach?

Jakiś czas temu dla jednej z gazet pisałem artykuł o destylarni Glendronach. Opisałem, że mieści się ona w rejonie Speyside. Jak się okazało, ktoś dociekliwy zwrócił uwagę, że na butelce i etykiecie jest wymieniony region Highlands. Początkowo zbagatelizowałem tą kwestię, ponieważ wydawało mi się, że podobnie jak i inni producenci, […]
29 grudnia 2011

Barrandica Pinot Noir 2008

Barwa: Czerwone Region: Mendoza Szczepy: Pinot Noir Kolor: jasny, z refleksami purpury Nos: wiśniowo – jeżynowo – pieprzny. z czasem troszkę lukrecjowy i mentolowy Usta: garbniki są ale na niskim poziomie, relatywnie niska kwasowość Finisz: długi i delikatny jak na pinot noir. zanikająca kwasowość Informacje dodatkowe: interesujące wino, odbiegające od […]
22 grudnia 2011

Old Pulteney 12 lat 40% – oficjalna edycja

Barwa: ciemne złoto Zapach: : bez wody: bardzo mało alkoholu, troszkę beczki – ciasta, wanilia, łąka, głównie rumiankowo – ziołowe nuty, coś z leciutkiej słodyczy – miód, toffi, karmel, olejek waniliowy : z wodą: sporo egzotycznej słodyczy, dużo beczki, wanilii i śmietany, łagodne i bardzo ładne zapachy, gruszki i jabłka […]
12 grudnia 2011

Rosebank 1990-2006 G&M 40%

Barwa: prawie biała, leciutko przechodząca w żółty Zapach: : bez wody: lekko czuć alkohol, troszkę słodyczy – coś z sherry, rodzynki, miód, ale również ostre zdecydowane aromaty – coś z traw, akacji, ziół, oleje, cytrusy – żółty grejpfrut, szpital – medyczne aromaty. Po odstaniu w kieliszku zaczyna dominować słodycz – […]
28 listopada 2011

Balblair 97-2007 43% – oficjalna edycja

Barwa: pełne złoto, przechodzi czasem w ciemniejsze nuty Zapach: : bez wody: prawie wcale nie ma alkoholu, sucha łąka, dużo słodyczy – takiej z owoców egzotycznych – fruktoza, wanilia, zdecydowana dominacja tej słodyczy – sherry i rodzynki : z wodą: więcej ziół, więcej cytrusów, taka stara skórka z cytryny, ale […]
25 listopada 2011

Nikka

Warto wspomnieć, że Japonia jest obecnie czwartym największym producentem whisky na świecie, a proces destylacji jest im znany już od XV wieku. Tradycje gorzelnicze może nie są bardzo długie, pierwsza whisky została stworzona zaledwie w 1924 roku, ale jakość destylatów bardzo wysoko oceniana jest przez konsumentów na całym świecie. Świadczą […]
17 listopada 2011

Sauvignon Blanc Casa Viva

Barwa: białe Region: Casablanca Apelacja: DO Casablanca Szczep: Sauvignon Blanc Kolor: słomkowy Nos: bardzo przyjemny, agrest Usta: delikatne, lekko kwasowe, orzeźwiające Finisz: na poziomie Informacje dodatkowe: tanie, dobre wino  
9 listopada 2011

Rjoja Vina Herminia Reserva 2005

Barwa: Czerwone Region: Rioja Szczepy: 85% tempranillo, 15% Garnacha Kolor: ciemny, śliwkowy Nos: bujny, śliwkowo – waniliowo – skórzany, elegancki Usta: sprężyste, długie garbniki, kwasowość średnia, soczyste i eleganckie Finisz: przyjemny, relatywnie długi Informacje dodatkowe: bardzo dobry stosunek jakości do ceny w kategorii Rioja Reserva  
5 listopada 2011

Balblair 16 lat 40% – oficjalna edycja

Barwa: bardzo ciemna, lekki miód gryczany Zapach: : bez wody: średni alkohol, wytrawne nuty – głównie zioła, leciutkie kwiaty, mało słodyczy – leciutkie rodzynki, morele, cytrusy zmieszane z lekką słodyczą, wanilia, ciasto, trociny, drewno : z wodą: ginie całkowicie alkohol, zioła, kwiaty, dalej wytrawne nuty, coś lekko z orzechów, trochę […]
4 listopada 2011

W jakim regionie jest zakład Glendronach?

Jakiś czas temu dla jednej z gazet pisałem artykuł o destylarni Glendronach. Opisałem, że mieści się ona w rejonie Speyside. Jak się okazało, ktoś dociekliwy zwrócił uwagę, że na butelce i etykiecie jest wymieniony region Highlands. Początkowo zbagatelizowałem tą kwestię, ponieważ wydawało mi się, że podobnie jak i inni producenci, […]

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close