Propozycje na kwiecień?

06/04/2016 przez wawp Brak komentarzy »

 

Lepsza Cena:

Kaiserbaum Riesling Sekt

Prawdziwa gratka dla miłośników niebanalnych win musujących – Riesling, produkowany metodą tradycyjną (druga fermentacja) prosto z Palatynatu!

Gładkie, o kremowej, miękkiej strukturze, świetnie wkomponowanej kwasowości, oraz delikatnych, małych bąbelkach i pełnym musowaniu. Co ucieszy miłośników szczepu – w tle delikatna naftowa nuta.

 

 

Whisky Miesiąca:

Lagavulin 12 Special Release (2015)

Tegoroczne wydanie tej wyjątkowej, nie rozcieńczonej whisky. Seria Diageo Special Release jest ceniona, przez pełną moc (NCS – Natural Cask Strength) – 56,8% alkoholu, oraz charakter, który jest dla wielu prawdziwym stylem Lagavulin. 100% beczki po bourbonie. Sporo owocu (cytrusy, morele, jabłka) wkomponowanego w klasyczne, mocno dymne tło. Limitowana Edycja.

 

 

Wino Miesiąca:

Alta Alella Parvus Chardonnay

Białe wino od Alta Alella (Katalonia) – jak większość ich butelek, mamy tu do czynienia z winem organicznym. 100% Chardonnay, macerowane ze skórkami, co nadaje mu pełniejszego ciała i aromatu. Fermentacja następuje w beczkach z dębu francuskiego, następnie dojrzewa przez 3 miesiące.

Efekt, to pełne, niezwykle owocowe wino (banan, mango, papaja, brzoskwinia), z nutami białych kwiatów. Dyskretnie użyta beczka nadaje mu powagi i koncentracji, nie pozostawiając w smaku wyraźnego charakteru dębiny. Pełne, o tłustej fakturze, lecz wciąż rześkie.

 

DSC_1190

W marcu polecamy…

24/03/2016 przez wawp Brak komentarzy »

Whisky miesiąca:

Caol Ila 17 Unpeated

Jedna z popularniejszych destylarni z mekki fanów dymnych whisky – Islay. W tym wydaniu niepowtarzalna, gdyż jako jedyna w portfolio Caol Ila wykorzystano nie torfowy słód.
Wydana w ramach edycji Special Release – 2015 w limitowanej ilości, spędza 17 lat w beczkach po bourbonie (wydestylowana w 1997 roku), zabutelkowana z niebagatelną mocą – 55,9%. Nie dodano ani kropli wody do jej złagodzenia, jest to Natural Cask Strength.

Nuty wanilii, cynamonu, imbiru i cytrusów, lekko morski charakter, w tle nuty dymu – woda na Islay wciąż dostarcza whisky parę p.p.m. Wyjątkowo w kieliszku, jak i na półce kolekcjonera.

 

Wino Miesiąca:
Magpie Estate The Mixed Thing

Magpie Estate to dosyć młody projekt (1993) założony przez Rolfa Bindera i Noela Younga w Dolinie Barossy (Australia).
Zdecydowanie wyróżniają się na półkach wyjątkowo zakręconymi etykietami, winiarze nie ograniczają się tylko do oryginalnej szaty graficznej. Wystarczy przytoczyć skład wina Mixed Thing (Cinsault, Sangiovese, Ruby Cabernet, Dolcetto i Tannat) i już wiemy, że twórcy starają się jak mogą unikać utartych wzorców.

W aromatach wiśnia, czerwona porzeczka, śliwka, w ustach pełny owoc w asyście rześkiej kwasowości i dojrzałych tanin. Ciemna wiśnia, malina, dojrzałe pełne słodyczy owoce, dzięki świeżości niesamowicie pijalne.

 

Lepsza Cena:

Singleton of Dufftown 12 149zł 125zł

Klasyka Single Maltów w wyjątkowej cenie!

12letnia whisky z regionu Speyside, dojrzewająca w beczkach po bourbonie, posiada charakterystyczny styl szkockich whisky. Sporo nut słodowych, wanilia i cytrusy, jabłka i orzechy. Delikatny i lekko słodkawy styl, idealny na początek z single maltami. Zwłaszcza teraz, gdy kosztuje tyle co niezły blend!

 

DSC_1201

 

Propozycje na luty…

02/02/2016 przez wawp Brak komentarzy »

Lepsza Cena:

Anne de Joyeuse Camas Chardonnay

Powstała w 1929 roku posiadłość Anne de Joyeuse produkuje wina u podnóża Pirenejów, w apelacji Limoux. Występujące tam wapienne gleby to doskonałe siedlisko dla białych i czerwonych szczepów winorośli. Camas Chardonnay to rześkie białe wino z klasycznej francuskiej odmiany. W nosie wyczuwalne owoce tropikalne, gruszka i pigwa. Usta delikatne, świeże z wyraźnym posmakiem jabłka.

Whisky Miesiąca:

Scapa Skiren

Leżąca na dalekiej północy destylarnia słynie z alembika typu Lomond i otaczającej ją dzikiej przyrody. Produkowana w niej 12-sto, 14-sto a w ostatnich latach 16-sto letnia whisky to dla wielu miłośników klasyka gatunku. Skiren to nowa, zeszłoroczna odsłona Scapy. Nos pełen wanilii i owoców tropikalnych. Usta lekkie, kwiatowe z wyczuwalnymi nutami melona i gruszki. Podczas zeszłorocznej degustacji z Kenem Lindsayem, która miała miejsce w Whisky and Wine Place Skiren został uznany za najciekawszą degustowaną whisky.

 

Wino Miesiąca:

Fincas de Landaluce Reserva Rioja

Mały producent z regionu Rioja Alavesa słynący z jakości produkowanego wina. Stare, ponad 60-cio letnie winnice, od lat uprawiane w sposób zbliżony do ekologicznego. Wyprodukowane w 100% ze szczepu Tempranillo wino starzone było przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Bardzo intensywny nos; wyczuwalne ciemne owoce, wanilia, przyprawy i nuty balsamico. Usta pełne, owocowe, z dobrze zintegrowanymi taninami.

luty 2016

Proponujemy na Nowy Rok…

05/01/2016 przez wawp Brak komentarzy »

 

Lepsza Cena:

Kaiserbaum Schwarzerde Spatburgunder

Wino od producenta z Palatynatu, nagrodzonego w tym roku za swojego rieslinga Złotym Medalem przez Magazyn Wino.

Spatburgunder to nic innego, jak słynący głównie z upraw Burgundii Pinot Noir. Od francuskich kuzynów różni się trochę pełniejszym ciałem, intensywniejszym owocem. Truskawki, wiśnie, fiołki, lekko ziemiste. Przy jego dobrej kwasowości świetnie sprawdzi się z potrawami.

 

 

Whisky Miesiąca:

Talisker Skye (zestaw ze szklankami)

Klasyczny producent ze Skye, w świeżej odsłonie – wydana w 2015 roku. Nazwana na cześć wyspy na której znajduje się destylarnia, whisky ta jest nowym podstawowym wydaniem Taliskera. Krąglejszy, delikatniejszy od wersji 10YO, jest dobrym wstępem do zapoznania się z bardziej dymnymi, morskimi destylatami.

Słodycz toffie i słodu, cytrusy, miód, delikatnie przyprawy korzenne. Trochę dymu, słone akcenty w tle ukazują czym jest styl Taliskera, przygotowując na ten niesamowity trunek.

 

 

Wino Miesiąca:

Finca Collado Delit Plaer de Monastrell

100% Monastrell z DO Alicante. Ciemnej wiśniowej barwy, o intensywnych aromatach czarnych owoców (śliwki, jeżyny), figi, kawy, czekolady oraz nuty balsamiczne. Również masywne w smaku, łączące pełną budowę z gładką strukturą i nutą słodyczy.

Spędza 12 miesięcy w niewielkich beczkach z nowego francuskiego dębu (o pojemności 300L). Dla miłośników intensywnych doznań.

 

oferta styczen 2016

 

Dlaczego warto nas odwiedzić we wrześniu?

10/09/2015 przez wawp Brak komentarzy »

Wino Miesiąca:
Cabernet Sauvignon Original Anne de Joyeuse

Powstała w 1929 roku posiadłość Anne de Joyeuse tworzy wina w Langwedocji, w apelacji Limoux. W swojej ofercie posiada wina młode jak i selekcję starzonych w dębie win dla bardziej wymagających miłośników. Cabernet Sauvignon Original to prawdziwy klasyk. Pełny owocu, z naciskiem na czarną porzeczkę; z wyraźnymi akcentami wanilii i przypraw korzeniowych doskonale sprawdza się jako towarzysz jesiennych wieczorów. Przy stole idealnie uzupełnia wszelkiego rodzaju steki czy sery typu camambert.


Whisky Miesiąca:
Longmorn 16YO

Według legendy, Longmorn powstał w miejscu, gdzie przed wiekami znajdowała się kaplica jednego z okolicznych opactw. Na etykietce pierwszej na rynku, 15-letniej whisky Longmorn, umieszczono rysunek destylarni i celtycki krzyż symbolizujący religijne dzieje tego miejsca. Longmorn jest jednym z nielicznych zakładów w Szkocji, w którym nadal używa się podłogi do słodowania jęczmienia. Jest też jednym z niewielu zakładów, który od czasu powstania nigdy nie przerywał destylacji. Longmorn 16YO to obecnie jedyna oficjalnie dostępna edycji tej whisky. W nosie wyraźnie wyczuwalne przyprawy, toffi i miód. Usta dobrze zbudowane, maślane a finisz bardzo długi.


Lepsza Cena:
Chardonnay Reserva Brut Nature Alta Alella

Cava Blanc de Blancs jednego z najlepszych obecnie producentów w Katalonii. Posiadłość położna na skraju Parku Narodowego słynie z najwyższych standardów jakości i ekologicznej uprawy. Wielokrotnie nagradzane na międzynarodowych konkursach cavy i wina  goszczą na stałe w kartach  najlepszych restauracji całego Świata. Cava niezwykle świeża, z rześką kwasowością i dużą mineralnością. Aromaty ananasa i cytrusów łączą się harmonijnie z migdałami. Doskonale sprawdza się jako aperitif jak również idealnie dopełnia potrawy na bazie owoców morza.

DSC_0221

Oferta sierpnia

04/08/2015 przez wawp Brak komentarzy »

 

DSC_0523

Wino Miesiąca:

Alta Alella Parvus Rose

Organiczne różowe wino od naszego sprawdzonego producenta z Katlonii – Alta Alella. 48 godzin maceracji daje wyjątkowo ciemną barwę, za którą odpowiedzialne są też szczepy: Cabernet Sauvignon i Syrah. Efekt: bardzo aromatyczne wino o znacznej jak na rose budowie. W aromatach truskawki, maliny, w ustach niezwykle gładkie.
Idealny towarzysz jedzenia wymagającego nieco pełniejszej struktury.

 

 

Whisky Miesiąca:

Singleton of Dufftown Sunray

Debiutująca na rynku w zeszłym roku whisky (tak jak siostrzana Tallfire) powstała w zupełnie innym założeniu od poprzednich butelek Singleton. Tu zamiast wieku i ułożenia, akcent został położony na intensywne i żywe smaki.

Sunray to intensywny, bogaty single malt. Nieprzypadkowa nazwa – smaki obecne w niej są bardzo „gorące” – wynik używania beczek po bourbonie. Cytrusy, mnóstwo miodu, jabłko, migdały oraz gałka muszkatołowa.

 

 

Lepsza Cena:

Weingut am Kaiserbaum Grauburgunder Trocken

Fani Pinot Grigio czy Pinot Gris mają okazję nauczyć się kolejnej nazwy ich ulubionego szczepu – Grauburgunder. W tym wydaniu, krystalicznie czyste, rześkie wino z Palatynatu (Niemcy).

Cytrusy, białe kwiaty, wyraźna kwasowość czynią idealnego kompana letnich dni jak i posiłków (skorupiaki, morskie ryby, drób).

 

Oferta Lipca

03/07/2015 przez wawp Brak komentarzy »

 

DSC_0523

Whisky miesiąca:

Dalmore 12

Niezwykle popularna destylarnia działająca od 1839 roku, z jakże rozpoznawalnym herbem klanu Mackenzie, dużym porożem jelenia zajmującym sporą część butelki. Zakład położony jest na północy regionu Highlands, nieopodal Loch Morie skąd czerpie wodę do produkcji destylatów. Dalmore 12 spędza 9 lat w beczkach po bourbonie, po czym połowę whisky przelewa się do beczek po winie Maltusalem (sherry oloroso), drugą część pozostawiając w poprzednich beczkach.

 Wpływ beczek po sherry można wyczuć w profilu smakowym. Pomarańcz połączona z suszonymi śliwkami, czekoladą i marcepanem w zapachu, w smaku cytrusy, piernik, kawa, cynamon.

 

 

Wino miesiąca:

Weingut Am Kaiserbaum Weissburgunder Feinherb

Winem miesiąca jest idealny towarzysz lipcowych dni. Niemiecki Weissburgunder, czyli Pinot Blanc, to orzeźwiające, lekkie oraz półwytrawne dzieło rodziny Huninger z Pfalz. W kieliszku odnajdziemy cytrusy, kwiaty, białe owoce, w otoczce delikatnie wyczuwalnego cukru resztkowego oraz równoważącej go kwasowości.

 

 

Lepsza cena:

Clos Montblanc Xipella 2011

Hiszpańskie wino z apelacji Barbera de la Conca w Kaltaloni, to dzieło nowoczesnej winnicy założonej w 1988 roku. Garnatxa (Garnacha, 44%), Monastrell (44%), Samso (lokalny szczep, 10%) oraz Shiraz (2%) dają wino niesamowicie gładkie, pełne, z nutami dojrzałych ciemnych owoców oraz przypraw korzennych, z gładkimi taninami oraz długim finiszem. Na dobry początek w wyjątkowej cienie!

 

 

Yamazaki 12

20/06/2015 przez wawp Brak komentarzy »

Yamazaki 12 – czyli krótka historia fenomenu.

 

Jeszcze niedawno każdy miłośnik japońskich destylatów mógł bez problemu cieszyć się 12 letnim dziełem destylarni Suntory. Dziś jej zakup to nie tylko wysiłek dla portfela, ale także dla samego poszukującego, a wszystko za sprawą m.in. pewnego Anglika…

 

Suntory Distillery to najstarsza gorzelnia whisky w Japonii – założona w 1923 roku przez Shinjiro Torii, w Dolinie Yamazaki, nieopodal Kioto. Pomimo inspiracji szkockimi maltami, miejsce to charakteryzuje innym klimatem od Szkocji, posiadając przy tym jedne z najczystszych źródeł wód w Japonii.

Do lat 80 powstawały tylko mieszane whisky Suntory, by w 1984 roku światło dzienne ujrzała marka Yamazaki, pierwsza whisky single malt z Japonii, dojrzewająca m.in. w beczkach z rzadkiego gatunku dębu japońskiego. Po latach obfitych w nagrody i punktacje +90/100, nadeszła chwila wyjątkowa.

 

Jim Murray, jeden z najbardziej wpływowych krytyków whisky, autor wydawanych co roku Jim Murray’s Whisky Bible, w wydaniu 2015 przyznał destylarni wyjątkowy honor. Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 została ogłoszona Whisky Roku 2015, deklasując trunki ze Szkocji. Ocenił ją na aż 97,5/100 punktów.

W tym momencie każdy miłośnik uisge beatha zapragnął spróbować Yamazaki Sherry Cask 2013. Niestety, nie każdy ma taką możliwość, wyprodukowana została w bardzo małych ilościach, do Polski praktycznie nie dotarła.

Pozostało nam pocieszać się Yamazaki 12 (mającą również całe garści medali wywiezionych z konkursów IWSC czy San Francisco), tymczasem spotkała nas przykra niespodzianka. Produkcja tej whisky w teorii wciąż jest kontynuowana, w praktyce do Polski dociera w mikroskopijnych ilościach.

 

Pozostaje albo pocieszyć się Yamazaki Distiller’s Reserve, wersji No Age Statement (whisky bez zadeklarowanego czasu dojrzewania destylatu w beczce) która zastąpiła nieprodukowaną już Yamazaki 10… lub spróbować kupić nieliczne pozostałe na rynku okazy Yamazaki 12, jednak musimy być przygotowani na intensywne poszukiwania.

 

Cały czas staramy się odnajdować dla Was ostatnie butelki, nawet z niezłymi efektami. Niestety krótkotrwałymi, każda partia którą wstawimy na półkę rozchodzi się błyskawicznie. Polscy miłośnicy whisky są żądni smaku Yamazaki 12, a rezerwy zapasów topnieją błyskawicznie, tak więc nie czekaj – te butelki na naszych półkach mogą być ostatnimi :) .

 

Chętnych zapoznania się z Yamazaki 12 zapraszamy do nas!

 

 

DSC_0488

 

Propozycje na Czerwiec

05/06/2015 przez wawp Brak komentarzy »

 

DSC_0495


Whisky Miesiąca:

 

Glenkinchie 12

 

Glenkinchie Distillery została założona w 1837 roku w niedalekim sąsiedztwie stolicy Szkocji, Edynburga. Z tego powodu produkowana tam whisky zwana jest „The Edinburgh Malt”. Whisky bardzo delikatna i aksamitna w smaku. Wyczuwalne aromaty pomarańczy i jabłek. W smaku wyczuwalne nuty waniliowe, karmelowe; bardzo kremowa. Ze względu na swoją łagodność doskonała propozycja dla miłośników whiskey irlandzkiej.

 

 

Wino Miesiąca:

 

Glen Carlou Haven Syrah Mourvedre

 

Wino z południowoafrykańskiego regionu Paarl, pochodzące z jednej z najsłynniejszych winnic regionu Glen Carlou. Mieszanka szczepów Syrah i Mourvedre, z dominującym udziałem tego pierwszego. Międzynarodowy szczep Syrah i znany miłośnikom hiszpańskich win z regionu Yecla Mourvedre, nazywany tam Monastrellem. Wyjątkowy rubinowy kolor z purpurowymi refleksami. Nos i usta pełne ciemnych owoców z odrobiną wanilii i przypraw korzennych.

 

 

Lepsza Cena:

 

La Purisima Blanco

 

Mieszanka szczepów Sauvignon Blanc, Macabeo i Verdejo z regionu Yecla. Nos intensywny, pełen aromatów białych kwiatów i cytrusów. Usta pełne, wyczuwalne żółte owoce i miód, długi finisz. Wino bardzo świeże i delikatne. Znakomicie sprawdza się na imprezach plenerowych jak również przy stole jako towarzysz lekkich dań z owoców morza lub białego mięsa.

 

Edinburgh

Ardbeg Perpetuum – nowość na 200 lecie destylarnii

02/06/2015 przez wawp Brak komentarzy »

ARDBEG-DAY_696x300px_03g

W ostatnią sobotę swoją premierę miała nowa limitowana wersja Ardbega – Perpetuum.

Ardbeg to najbardziej torfowa szkocka whisky o zdecydowanym, bezkompromisowym charakterze. Pochodzi z małej, kamienistej wyspy Islay, położonej na południowo – zachodnim skraju Szkocji. Jest przedmiotem kultu ekspertów i największych amatorów tego trunku.
Co roku z okazji Ardbeg Day poznajemy nową limitowaną edycję tej wyjątkowej whisky.
Ardbeg Perpetuum  jest kwintesencją dziedzictwa marki, która w tym roku obchodzi swoje dwusetne urodziny. Łączy w sobie przeszłość, teraźniejszość i przyszłość.
Do stworzenie Perpetuum posłużył jedwabisty Ardbeg z beczek po burbonie oraz pikantny Ardbeg z beczek po sherry. Mamy tu również pewną niespodziankę, którą odkryjemy dopiero podczas pierwszej uroczystej degustacji jubileuszowej whisky.

Wyspiarską surowość oddają ukryte w trunku niepowtarzalne aromaty smoły, sadzy i żywicy sosnowej. Uzupełniają je nuty gorzkiej czekolady i melasy owianej mroźną bryzą morską. Mnogość intensywnych aromatów zespala ze sobą dym torfowy, który od dwóch wieków stanowi o wyjątkowości whisky Ardbeg, uznawanej za najbardziej torfową na świecie. Pomimo swej dymności, Ardbeg słynie z przyjemnej słodyczy, powszechnie pieszczotliwie określanej mianem „torfowego paradoksu”. Finisz, jak na Perpetuum przystało, jest nieskończenie długi i zachwyca kompozycją opartą na oleju lnianym, w którym przebłyskują wonie sherry, kreozotu i smoły.